Umro John Baldessari, jedan od osnivača konceptualne umetnosti
Foto: Printscreen

ART Scena

Umro John Baldessari, jedan od osnivača konceptualne umetnosti

Pogledajte kratki dokumentarac "Kratka istorija Johna Baldessarija" u kojoj je narator umetnikov prijatelj, Tom Waits

Objavljeno: 14:57h

Američki umetnik John Baldessari, jedan od utemeljivača i najznačajnijih predstavnika konceptualizma, umro je u 88. godini.

Baldessari je postao slavan šezdesetih godina. Njegovi prvi radovi kombinovali su tehnike konceptualizma sa tada popularnim pop-artom: umetnik je neretko koristio slike iz reklama, filmova i drugih sfera masovne kulture.

foto: Printscreen

1970. godine Baldessari je u krematorijumu spalio sve svoje radove nastale do 1966. u okviru "Projekta kremacije". Od pepela koji je ostao nakon kremacije nakon toga ispekao je kolače. Uskoro nakon toga, umetnik je objavio na slici sa jedne od svojih izložbi: "Više neću stvarati dosadnu umetnost". Počeo je novi period u njegovom stvaralaštvu, zahvaljujući kojem je Baldessari ušao u istoriju umetnosti. 2009 dobio je nagradu Venecijanskog bijenala za životno delo.

foto: Printscreen

Baldessari se razlikuje od ostalih konceptualista po vizualnoj izražajnosti, velikom količinom humora i elementima igre. Na primer, u seriji «Doublе Vision» za osnovu je uzeo remek dela Matissa, Gogena, Maljeviča, Warholla i drugih i stvorio je nove, neočekivane kombinacije.

Pogledajte kratki film o Johnu Baldessariju, u kom je narator muzičar Tom Waits.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.