Herbert Blomštet: Dirigent kao vajar
Foto: Printscreen

Klasična muzika

Herbert Blomštet: Dirigent kao vajar

Pragmatičnu parolu „Svirati još Mocarta“ uzeo je Herbert Blomštet, za svoj credo „jer se mora precizno artikulisati i tada se može osloniti na snagu delovanja takve muzike“. Simfonijski orkestar Bavarskog radija sa Hebertom Blomštetom u Minhenu. Piše: Zoran Andrić

Objavljeno: 17:10h

Ovo je programska i stilistička deviza temperamentnog 92-godišnjaka koji je kao gost dirigent za pultom Simfonijskog orkestra Bavarskog radija, jednog od tri najbolja orkestra u Nemačkoj, krajem decembra nastupao u Minhenu u kome je rado viđeni gost kao prominentni internacionalni dirigent, jer su njegova dirigovanja uvek veliki muzički događaj.

Blomštet je rođen u Americi a poreklom je iz Švedske. Svoju muzičku karijeru izgradio je u Evropi. Muziku je studirao u Upsali, Njujorku, Darmštatu, Bazelu.

Debitovao je kao dirigent još 1954. sa Stokholmskim filharmonijskim orkestrom. Sledile su pozicije dirigenta orkestara u Oslu pri Danskom nacionalnom simfonijskom orkestru i pri Štatskapele u Drezdenu. Potom je bio muzički direktor Simfonijskog orkestra San Franciska, zatim šef dirigent u Lajpcigu, Kopenhagenu, Stokholmu, te počasni dirigent kod Bamberških simfoničara.

Blomštet je član Kraljevske švedske muzičke akademije i višestruki počasni doktor različitih univerziteta i nosilac ordenja mnogih zemalja. Sa 92 godine stoji i danas za pultom vodećih internacionalnih orkestara sa enormnom duševnom i telesnom snagom i ekstremno kultivisanom gestikom dirigovanja koje podseća na pokrete vajara.

Krajem decembra u Minhenskoj filharmoniji Blomštet dirigovao Mocartovu Es-dur simfoniju KV 543 iz 1788. i, u drugom delu programa, nedovršenu misu u c-Moll KV 427, koju je Mocart „za sebe i svoje srce“ komponovao.

Bavarski simfonijski orkestar je muzicirao zajedno sa vokalnim kvartetom – Christina Landshamer prvi sopran, Tara Erraught drugi sopran, Robin Tritschler tenor i Johann Kristinsson bariton, kao i sa horom Bavarskog radija, koji je pripremio Yuval Weinberg.

Veče Mocarta u Minhenu je bio magični doživljaj – bljesak genija Volfganga Amadeusa i besprekornih izvođača. Lepši uvod u božićno slavlje gotovo da se nije mogao zamisliti.

espreso.co.rs/danas.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.