Brian Eno u kampanji za oslobađanje Juliana Assangea
Foto: Printscreen

stav

Brian Eno u kampanji za oslobađanje Juliana Assangea

"Novinarstvo živi u atmosferi slobode, a ona se sada gasi", rekao je Brian Eno.

Objavljeno: 17:51h

Pokrenuta je kampanja koja poziva na pravdu za Juliana Assangea, koji je trenutno smešten u samici u zatvoru najvišeg osiguranja u Belmaršu, čekajući moguće izručenje SAD-u.

Brian Eno pridružio se organizatorima kampanje Don’t Extradite Assange, kao i pristalicama Code Pink – mirovne kampanje sa sedištem u SAD-u.

Nova kampanja poziva ljude da poplave Home Office e-mailovima i fizičkim razglednicama (koje se mogu naručiti putem interneta) pre 19. decembra, a to je datum sledećeg pojavljivanja na sudu za Assangea.

Ann Wright, bivša generalka američke vojske i zamenica ambasadora SAD, koja je podnela ostavku zbog ilegalnosti rata u Iraku, rekla je da u Britaniji kao američka državljanka poziva britansku vladu da oslobodi Assangea.

“Komercijalni mediji su se pokazali neupešni kad je u pitanju novinarstvo, a Julian Assange je profesionalni novinar”, izjavila je Ann Wright tom prilikom.

Medea Benjamin, koja je suosnivačica Code Pink, istakla je da je osoba iza rešetaka bila osoba koja je razotkrila invazije, ubistva civila i mučenja, te da to govori mnogo o američkom i britanskom „pravosudnom sistemu ”.

Brian Eno, muzički vizionar, govorio je o sistematskim državnim mučenjima novinara i podsetio nas je da je Assange već duži niz godina u izolaciji, a trenutno se nalazi u Belmaršu.

Treba se prisetiti da je sve to počelo 2010. godine kada je Chelsea Manning na WikiLeaksu pustila film u kojem su američki helikopteri ciljali i ubijali novinare u Iraku. Niko od odgovornih nije priveden zbog odgovornosti, a ona je bila u zatvoru sedam godina, potom puštena, ali sada se vraća u zatvor zbog odbijanja svedočenja protiv WikiLeaksa.

Tužbe za silovanje protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea odbačene su početkom ove godine. Nikada nije osuđen za takav zločin, a optužbe nisu pravilno istražene, tako da upletene žene sigurno nisu dobile pravdu ako doista postoji slučaj. Advokat koji radi za tužiteljstvo Crown Prosecution Service čak je 2010. i 2011. godine pisao svojim švedskim kolegama tražeći od njih da ne dođu u Veliku Britaniju na razgovor, iako je pristao da razgovara s njima ukoliko dođu u ekvadorsku ambasadu. CPS je kasnije priznao brisanje e-mailova i dodao mnoštvo spisa zloupotrebe postupka oko Assangeovog pritvaranja.

UN-ov specijalni izveštač za mučenje, Nils Melzer, u maju je posetio Assangea u Belmaršu i napisao: „Gospodin Assange je tokom nekoliko godina svesno izložen progresivno teškim oblicima okrutnog, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, čiji se kumulativni učinci mogu opisati samo kao psihološka mučenja.”

Oni koji se zalažu za puštanje Assangea i koji su ga videli na sudu pre samo nekoliko nedelja strahuju za njegov život, opisujući njegovo mentalno i fizičko stanje kao očajno. Iako je kazna za kršenje jemstva završena u septembru, a švedske optužbe odbačene, sudija je presudio da će ostati u Belmaršu do ročišta za izručenje u februaru, a uz to su bile neizbežne žalbe i daljnji sudski postupak, daleko izvan toga. I dalje mu uskraćuju sredstva za pripremu pravne odbrane, a njegovo zdravstveno stanje svakodnevno se pogoršava.

John Pilger rekao je da je “postupanje i progon Juliana Assangea način na koji diktature tretiraju političkog zatvorenika.”

“Ovo nije važno samo za Assangea, već i za budućnost novinarstva i budućnost pozivanja vlada na odgovornost za ono što rade”, izjavio je Brian Eno.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.