REVOLUCIJA NA REJV SCENI: Kako je nastao legendarni hit FIRESTARTER grupe Prodigy
Kit Flint, Foto: Profimedia

napustio nas je kit flint

REVOLUCIJA NA REJV SCENI: Kako je nastao legendarni hit FIRESTARTER grupe Prodigy

U svom domu mrtav je pronađen frontmen benda Prodigy Kit Flint

Objavljeno: 08:09h

Kit Flint, pionir elektronske i dens muzike te pevač grupe Prodigy umro je u 49. godini, a njegovo je telo pronađeno u njegovom stanu u Eseksu.

Bend je ubrzo prokomentarisao vest rekavši "u dubokom šoku i tuzi možemo potvrditi smrt našega brata i najboljeg prijatelja Kita Flinta. Pravi pionir, inovator i legenda. Nedostajaće nam zauvek".

Svi su ga povezivali i sa njegovim frizurama, dvostrukom "mohawk" frizurom, fluorescentne boje, tetovažama i fantastičnom harizmom na pozornici. Flint i njegov prijatelji, producenti Lijam Haulet i Liroj Tornhil osnovali su bend 1990. godine.

Zajedno su "underground" rejv muziku, piše Independent, pretvorili u globalno popularni žanr bez da su omekšali zvuk. Haulet je često u intervjuima spominjao kako se bend morao boriti za poštovanje, a danas je gotovo kultnog statusa. Postali su, odavno, jedan od najvećih i najuticajnijih elektro bendova svih vremena.

Njihova verovatno najpoznatija pesma je "Firestarter" sa trećeg albuma "The Fat of the Land". Odmah je bila kontroverzna zbog nasilnih stihova i jezivog i psihodeličnog spota snimljenog na napuštenoj stanici podzemne Aldwych Tube u Londonu.

Flint i Haulet su nedavno razgovarali u jednom intervjuu o toj pjesmi te otkrili kako su "imali misiju" da se odmaknu od rejv scene i naprave nešto novo.

Kit Flint na jednom od poslednjih nastupa
Kit Flint na jednom od poslednjih nastupa foto: Profimedia

"Započinjao sam novi album kada sam pisao "Firestarter", i to je bila prva stvar s albuma koju su ljudi čuli, i onda je sve eksplodiralo, s tom pesmom. Zezali smo se, semplirali, uništili desetine gitara i smišljali novi zvuk", složili su se umetnici.

Haulet je bio fan The Breeders i "SOS", te je zvuk drona ono što je pesmi dalo "zli" zvuk. Flint se onda predomislio i odlučio kako mu je pesma ipak odlična, te s "guštom" snimio prvi vokal za pesmu.

To im je ujedno bila i prva pesma koja je zauzela prvo mesto na britanskim lestvicama - bila je hrabra i neverojatan miks rejva i rocka koji nikada do tada nije objavljen.

Reči su vodoskok grubosti i gneva, aliteracije i asonance koja fantastično funkcioniše s "beatom" u pozadini i Flintovom jedinstvenom pojavom.

"Samo smo hteli da ekipa bude zapanjena i zadivljena", rekli su tada Haulet i sada pokojni Flint.

"Gnev je proizašao iz te borbe nas samih sa sobom, kako bi album i pesmu napravili što boljima", rekli su za Guardian 2004.

Negirali su takođe kako je njihova muzika ikada bila politička.

"Jedva da smo ikada bili ljuti, ali eto, muzika nam je tako ispala", šalio se dvojac.

"Vest je istinita. Ne mogu verovati da ovo govorim, ali naš brat Kit je oduzeo sebi život ovog vikenda. Šokiran sam, jeb... ljut, zbunjen i slomljenog srca - napisao je Haulet o prijatelju i kolegi time potvrdivši kako je reč o samoubistvu.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #2: Dukat/Stray Dogg

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.