Bravo! Profesor FMU Milenko Stefanović dobitnik najprestižnijeg evropskog priznanja! (FOTO)

čestitke!

Bravo! Profesor FMU Milenko Stefanović dobitnik najprestižnijeg evropskog priznanja! (FOTO)

Redovni profesor FMU-a Milenko Stefanović dobitnik je nagrade Evropske klarinetističke organizacije
Objavljeno:

Dana 12. februara 2016. godine klarinetista Milenko Stefanović proglašen je počasnim članom Evropske klarinetističke asocijacije. Priznanje koje predstavlja ekvivalent našoj nagradi za životno delo - European Clarinet Association Honorary Membership for Lifetime Achievements in Performance, Teaching and Professional Service – Stefanoviću je u Beogradu dodelio Stefan Vermerš, predsednik Evropske klarinetističke asocijacije i član Borda direktora Međunarodne klarinetističke asocijacije. Ma kakav Dikaprio, ovo je najdirljiviji trenutak dodele Oskara! (FOTO) (VIDEO)

Milenko Stefanović je bio dugogodišnji prvi klarinetista Beogradske filharmonije, solista, profesor klarineta na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Fakultetu umetnosti u Prištini, prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, predsednik Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Njegovi bivši studenti zauzimaju značajan mesta kao izvođači i pedagozi u muzičkom životu Srbije, a mnogi su ostvarili uspešne karijere i u inostranstvu. Međunarodni časopis "The Clarinet" nazvao ga je najznačajnijim jugoslovenskim profesorom klarineta današnjice. Knjige uz koje su generacije u Jugi odrastale, a današnja deca verovatno neće ni čuti za njih!
Stefanović je dobitnik mnogobrojnih nagrada u bivšoj Jugoslaviji, kao i nagrada na međunarodnim takmičenjima u Moskvi, Minhenu, Ženevi i Pragu. Godine 2010. Udruženje muzičkih umetnika Srbije dodelilo mu je Nagradu za životno delo, a tri godine kasnije Međunarodna klarinetistička asocijacija dodelila mu je "International Clarinet Association Honorary Membership for Lifetime Achievements in Performance, Teaching and Professional Service".
Početkom 2015. godine profesori klarineta na muzičkim akademijama u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici i Splitu, kao i klarinetisti Beogradske filharmonije, Orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", Pozorišta na Terazijama, nominovali su profesora Stefanovića za evropsko priznanje za životno delo. Bord direktora Evropske klarinetističke asocijacije, koji čine muzičari iz Belgije, Velike Britanije, Italije, Nemačke, Poljske, Portugalije, Holandije, Švajcarske i Španije, jednoglasno je odlučio da Stefanoviću dodeli svoje najznačajnije priznanje. Time je profesor Milenko Stefanović postao tek drugi klarinetista u istoriji koji je proglašen počasnim članom Evropske klarinetističke asocijacije.
Za uručenje nagrade je organizovana zvanična ceremonija, no ona je morala da bude otkazana zbog zdravstvenog stanja profesora Stefanovića, pa je Stefan Vermerš posetio profesora u njegovom stanu i tu mu uručio priznanje. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.