BEMUS ZATVARA SEZONU! Do sledeće godine čakajte ga s nestrpljenjem!
Foto: roman jević

kraj muzičkih svečanosti

BEMUS ZATVARA SEZONU! Do sledeće godine čakajte ga s nestrpljenjem!

Poslednji koncert u okviru ovogodišnjeg BEMUS-a održan je u petak u 20 časova u sali Kolarčeve zadužbine

Objavljeno:

Od Reja Čarlsa do Džima Morisona: 10 najboljih filmova o muzičkim ikonama! (VIDEO) (GIF)

Poslednji koncert u okviru ovogodišnjeg BEMUS-a održan je u petak u 20 časova u sali Kolarčeve zadužbine. Nastupio je Simfonijski orkestar RTS-a sa dirigentom Bojanom Suđićem i solistom na violini Jurijem Revičem.

Prva kompozicija koju je orkestar izveo bila je ,,Matematički san“, koju je komponovao mladi perspektivni srpski kompozitor Damjan Jovičin. Zatim je Orkestar izveo Paganinijev ,,Koncert za violinu i orkestar br. 2“ i ,,Romeo u Juliju“ od Prokofjeva. Jurij Revič, 25-ogodišnji violinista, jedan od najperspektivnijih ruskih muzičara današnjice. Studirao je na Moskovskom konzervatorijumu, a studije nastavio na Bečkom konzervatorijumu. Radi kao profesor na akademiji Wanderer Orchestra Magdalena u Santanderu (Španija). Nastupao je u Karnegi Holu i u Milanskoj skali. Revič svira na violini Stradivarijus iz 1709. Godine.

foto: roman jević

Bojan Suđić, najcenjeniji dirigent ovih prostora, je šef–dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS i izvršni direktor Muzičke produkcije RTSa. Radi i kao redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao gost dirigent, u svojoj bogatoj karijeri, nastupao je sa preko četrdeset orkestara u svetu- sa Helsinškom filharmonijom, Novosibirskom filharmonijom...

Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije osnovan je daleke 1937. godine, predstavlja stub, jedan od simbola srpske kulture i osnovu muzičke delatnosti i radija i televizije u Srbiji. Dobitnik je najznačajnijih domaćih priznanja. Od 2005. godine Bojan Suđić je umetnički direktor i šef dirigent Orkestra. Ansambli Muzičke produkcije RTSa su nastupali na svim značajnim festivalima u Srbiji i tadašnjoj Jugoslaviji i imali su uspešne turneje u celoj Evropi.

Publika će sa nestrpljenjem čekati oktobar sledeće godine i iznenađenja koja će prirediti organizatori i učesnici narednog 50. jubilarnog BEMUS-a.

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.