MR GAGA: Jezik čuvenog izraelskog koreografa Ohada Naharina
Foto: Beldocs PROMO

večeras na Beldocsu

MR GAGA: Jezik čuvenog izraelskog koreografa Ohada Naharina

Večeras u 22:00 u okviru Beldocs-a publika će moći da pogleda dokumentarni film o najpoznatijem svetskom koreografu savremenog plesa, Ohadu Naharinu
Objavljeno: 13:57h

Ipak, Naharin je počeo da se bavi plesom tek u 22 godini. 1978. godine oženio se Mari Kajvarom, Njujorčankom koja se bavila plesom. Mari je tragično preminula 2001. godine u pedesetoj godini života, a nakon njene smrti Naharin se oženio takođe plesačicom Eri Nakamurom sa kojom ima ćerku.

Učio je kod Marte Grejam i Morisa Bežara, ali je ubrzo počeo da radi samostalno. 1990. godine postao je umetnički direktor Batševa plesne kompanije i uveo ju je u novo razdoblje. Ona je u svojoj osnovi već bila internacionalna i činili su je izuzetni pojedinci iz Izraela i inostranstva.

Pod njegovim vođstvom igrači su ohrabrivani da razvijaju svoje različite kreativne prirode i da i sami učestvuju u stvaranju koreografije. Naharinov prepoznatljiv stil i tehnika su upravo nastali za vreme rada u Batševi. Njegov stil odlikuju “neverovatno elastični udovi i kičma, duboka utemeljenost pokreta, eksplozivnost i vitalnost koja gledaoca tera da se pokrene”. Njegovi igrači ne vežbaju pred ogledalima. To im omogućava da ne budu toliko samokritični i da pokrete osete iznutra.

S obzirom na to da se bavi muzikom, Naharin nekada učestvuje i u stvaranju muzike sa svoje plesne predstave, a često koristi i tradicionalnu i versku muziku bliskog istoka. U svojim izvedbama on često koristi i kombinuje elemente pozorišta, opera i filma. Za svoj rad kaže da se bavi “malim skulpturama u velikom prostoru” i da istražuje sposobnosti ljudskog tela.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.