PROGOVORIO DŽONI ŠTULIĆ: Bregović i ja smo sjajna kombinacija - ON LEP, JA PAMETAN! (VIDEO)
Foto: printscreen/youtube/petrovicpetar

Vrati se, Đoni

PROGOVORIO DŽONI ŠTULIĆ: Bregović i ja smo sjajna kombinacija - ON LEP, JA PAMETAN! (VIDEO)

Legendarni kompozitor dao je veliki intervju Novostima
Objavljeno: 16:59h

* U mnogo čemu ste bili prvi?

- Jeste, u mnogo čemu. Ipak, prvo sam kompozitor, pa sve ostalo, kakav crni pevač? Kad bih bio solo pevač, to bi onda značilo da nisam ja "Azra", što je "Jugotonova" politika, nego su drugi "Azra". Onda su mi oni, valjda, radili pesme.

* Ostali ste čvrsta linija, kao što pevate u No comment iz 1984?

- Jesam čvrsta linija, zato sam i zaostao. Jedino što sam voleo u životu bili su muzika i fudbal. Ništa van toga me nije interesovalo. Fudbal ne možeš da igraš sam, a muziku možeš da radiš sam. A da bih se mogao baviti muzikom, morao sam da napravim pesme. Baš pre neki dan nađem tekst o sebi sa naslovom "Od netalentovanog čupka do zvezde regiona" i mislim se, odakle vam to "netalentovani"? U "Globusu" su me 1994. proglasili za 11. jugoslovenskog gitaristu. Kao, veze ni sa čim nemam. A još 1972. sam jako dobro i svirao i pevao, možda ne toliko savršeno, a od 1974. sam nastupao javno, sam, bez benda, na fakultetu. Hteo sam da sviram po ceo dan i niko mi nije bio ravan. Pa, j***te, ja sam 1977. najbolje svirao akustičnu gitaru od svih rokera u Jugoslaviji. Klasičnu, ako baš hoćeš. Niko nije smeo da se meri sa mnom. Nisam imao novca da kupim električnu gitaru, a rođeni sam električni gitarista. Eto, Rundek je napravio karijeru na akustičnoj gitari.

foto: facebook/mišo hrnjak

* Da li ste se makedonskim melosom zarazili u rodnom Skoplju?

- Živeo sam na brdu iznad stare turske kasarne, mislim da je danas tamo američka ambasada. Na sto metara ispod kuće bila je taraba ispod koje sam se kao mali provlačio i ulazio u krug kasarne. Imao sam četiri-pet godina. Kao što u Engleskoj imaš one životinje koje su maskota vojske, ja sam bio maskota te kasarne. Ne znam kako su me podnosili. A ispod tog brega, dva puta godišnje, u proleće i jesen, održavali su se sajmovi. To je stogodišnji običaj, kad se stočari sele, pa se u proleće i jesen nađu na nekoliko dana. A tamo, sva ta božja muzika koja mi je ušla u uvo. Nisu sve takozvane makedonske pesme najbolje, ali neke su stvarno vrh vrhova.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.