Promocija knjige „MATEMATIKA nauka ili kod“ Miroslava M. Ćipranića u sredu u Vukovoj zadužbini
Promocija knjige „MATEMATIKA nauka ili kod“ autora Miroslava M. Ćipranića će se održati u sredu, Foto: Promo

promocija

Promocija knjige „MATEMATIKA nauka ili kod“ Miroslava M. Ćipranića u sredu u Vukovoj zadužbini

O knjizi pored autora govoriće prof. dr Dobrilo Tošić i prof. dr Miloljub Albijanić

Objavljeno:

Promocija knjige „MATEMATIKA nauka ili kod“ autora Miroslava M. Ćipranića će se održati u sredu, 27. septembra 2023. godine sa početkom u 19:00 časova u Svečanoj sali Vukove zadužbine u ulici Kralja Milana br. 2, u Beogradu.

Knjiga je objavljena u septembru 2023. godine, prvo izdanje, a izdavač je PALEJA.

O knjizi pored autora govoriće prof. dr Dobrilo Tošić i prof. dr Miloljub Albijanić.

Izdavajamo poruku autora: Matematika predstavlja kôd, projekat ili algoritam po kome je svet sazdan i po kom nastaje. Mišljenja sam da je matematika DNK kôd svekolikog univerzuma i lingua franca svih nauka koje ga opisuju.

Knjiga je namenjena širokoj populaciji jer je razumljiva svima. Predstavlja zgodan poklon, kako za tinejdžere i omladinu, tako i za sve uzraste.

Promocija knjige „MATEMATIKA nauka ili kod“ autora Miroslava M. Ćipranića će se održati u sredu
Promocija knjige „MATEMATIKA nauka ili kod“ autora Miroslava M. Ćipranića će se održati u sredufoto: Promo

Bauk kruži svetom, bauk matematike! Bauk, jer se mnogi plaše njene kompleksnosti, a što potiče uglavnom od nerazumevanja koje izaziva odbojnost, često i netrpeljivost. Ipak, matematika ne može da nanese bol, pa ni duševni, ali evidentno može da izazove nelagodnost, možda i strah, iako u osnovi iracionalan. Da li je to zbog nemogućnosti pojedinca za apstraktno, formalno mišljenje ili je posledica loših učitelja, nije od značaja. Važno je da značajan deo čovečanstva ne doživljava matematiku bliskom. Naprotiv, stvara im osećaj anksioznosti i neke vrste nervoze.

Ekscentričnost koja ponekad poslovično prati matematičare, graniči sa ezoterijom, mistikom, pa i gotovo verskim fanatizmom. Tako je poznata priča o Hipasu /Ἵππασος/, posvećeniku čuvene Pitagorejske škole. Pitagorejci su u svojoj filozofiji sve povezivali sa brojevima: kosmologiju, religiju, muziku, geometriju…

Miroslav M. Ćipranić

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.