OVE FILMOVE NE SMETE DA PROPUSTITE NA FESTU: Najbolji srpski kritičari predlažu NAJ OD NAJ! (VIDEO)
Foto: Promo

gledati Obavezno!

OVE FILMOVE NE SMETE DA PROPUSTITE NA FESTU: Najbolji srpski kritičari predlažu NAJ OD NAJ! (VIDEO)

Filmski kritičari Kristina Đuković, Dejan Ognjanović, Milan Vlajčić i Slobodan Vujanović za Espreso preporučuju filmove koje obavezno morate pogledati na 45. Festu
Objavljeno: 12:12h

Dejan Ognjanović (pisac, filmski kritičar i autor bloga The Cult of Ghoul):

1. Sluškinja (AH-GA-SSI / THE HANDMAIDEN, Južna Koreja), režija Park Chan-Wook

Novi Čanvuk mi je prijao otprilike toliko kao i njegov prethodni, pomalo potcenjeni STOKER, ali zbog preteranog trajanja užitak je ovde malko razvodnjen. Ipak, ova njegova SLUŽAVKA je blago natprosečan film: delom period-drama, delom krimi-triler, delom lezbo-seksijada i fetiš-parti, a sve zajedno, kako smo već od Parka i navikli, jedan veliki eye-candy.

2. Jecaji (Goksung / The Wailing, Južna Koreja), režija Na Hong-jin

Ako nije dovoljno reći da je ovo novi film reditelja masterpisa The Chaser (2008), ako vam to samo po sebi ne budi apetit, kako vam zvuči ako se kaže da je ovo Na Hong-jinov prvi izlet u natprirodni horor? The Chaser je bio neverovatno napet debi, a i dalje se nalazi među najboljim južnokorejskim trilerima na temu serijskih ubica koji su ikad napravljeni. Nakon previše zamršene i uninvolving drame-splater-trilera The Yellow Sea (2010) i šest godina duge pauze, Na Hong-jin se vratio u formu s The Wailing, instant hitom u Koreji i ljubimcem kritičara na Kanskom festivalu.

3. Jezivi (Kuripi: Itsuwari No Rinjin/Creepy, Japan), režija Kiyoshi Kurosawa

Ugođaj tihe jeze i neodređene pretnje postignut je natprosečno dobro i pažnje vredno, glumac koji igra zlikovca je odličan i prezabavan za gledanje, i mada je ovde bilo i većeg potencijala, ovo što imamo je sasvim vredno i CREEPY će svakako biti na mojoj godišnjoj top-10 listi najmanje loših horora 2016.

4. Voz za Pusan (Busanhaeng / Train to Busan, Južna Koreja), režija Yeon Sang-ho

TRAIN TO BUSAN je vrlo dobar, mada u pojedinim krugovima neshvatljivo precenjen i prehvaljen film. Nekima je, izgleda, dovoljno da u filmu nije Bred Pit i deset miliona kompjuterski nacrtanih „zombija“, odnosno Ken Fori i desetak epileptičnom kamerom razdrmano-zamrljanih mrcina, i da to bar malo (površno gledano) zaliči na još jedan nepojmljivo precenjeni korejski film (SNOWPIERCER), pa da gusan BUSAN bude proglašen horor filmom godine.

5. Ona (Elle, SAD), režija Paul Verhoeven

Jedan od najboljih živih reditelja (top 5, što se mene tiče) + jedna od najboljih živih glumica u glavnoj ulozi (top 5, što se mene tiče; ali mogu odmah da kažem i bez sumnje THE Number One) + intrigantan, provokativan zaplet u oblandi žanra (triler) = to ne može da ne valja! I (ako ocena 4- nije dovoljno rečita) – tako je i bilo: dobili smo izvanredan novi film i kandidata za top 5 ove godine, a za sada, barem meni, i sasvim sigurno Number One!

Detaljnije i opširnije preporuke za FEST mogu se naći na autorovom blogu, OVDE

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.