OTKRIVENA ISTINA O ODNOSU KIKIJA LESENDRIĆA I PEVAČICE IVANE: "Bilo je spontano, VOLIMO SE"
Foto: Printscreen

otkrio

OTKRIVENA ISTINA O ODNOSU KIKIJA LESENDRIĆA I PEVAČICE IVANE: "Bilo je spontano, VOLIMO SE"

Danas izaći na scenu sa novim pesmama mogu reći da je u ovom trenutku možda i veoma hrabro - rekao je Kiki Lesendrić

Objavljeno: 11:19h

Domaći pop rok muzičar Zoran Kiki Lesendrić i sastav Piloti sinoć su promovisali novi album "Mali tragovi na nebu", a specijalno za agenciju Tanjug umetnik je izjavio da je danas u Srbiji velika hrabrost snimiti i izaći u javnost sa novim pesmama.

"Imao sam sasvim dovoljno vremena da razmislim za neke pesme da li da uđu na album, da neke druge numere ispravimo koje su mi se svidele ili su mi se manje dopale. U mojim godinama i statusu koji imam, čini mi se da je vreme najvažnije", analizirao je pop rok muzičar, kompozitor, kantautor.

On smatra da je tokom pandemije korona virusa imao dovoljno vremena da razmišlja o pesmama za novi materijal i da jednostavno napiše prave reči - stihove koji prate album.

Mnogi muzičari imaju tremu kada objave novi album, jer ih tek čeka sud publike i stručne javnosti za svoje delo koje je stvoreno iz duše i sada započinje svoj diskografski život.

Kiki Lesendrić
foto: Damir Dervišagić

"Uvek je u stvaralaštvu, kao u muzici, veliki problem nešto očekivati, a da se to ne desi. Danas izaći na scenu sa novim pesmama mogu reći da je u ovom trenutku možda i veoma hrabro. Bilo je tu dosta raznih podpitanja koja sami sebi postavljamo. Ipak, ono što je važno, ako si siguran u sebe, onda sve to funkcioniše kako treba", ocenio je Lesendrić za Tanjug u beogradskom klubu "Dorćoleta" i primetio da je na ovom albumu u izdanju kuće PGP RTS, kao i uvek u karijeri - siguran u sebe.

Muzičarima nije bilo nimalo lako od marta 2020. kada je izbila pandemija u celom svetu i koncerti su bili zabranjeni, tako da su jedino mogli da stvaraju muziku u četiri zida.

"Neobičan je osećaj da imate čitavih 24 sata na raspolaganju, i ako ste kreativni, onda radite samo nešto kreativno. Mnogima, ne samo meni, ta pauza u koncertima, donela je i jednu pozitivnu stranu, posebno tokom zatvaranjja - lokdauna. Opet, sa druge strane, svi nama svakako treba života, vazduha, hlorofila, da bi se razvijali, a ne može se jedno bez drugog. Nikako ne može nešto da bude zamrznuto u ćeliji, a da ne dobije Sunce", primetio je Kiki.

"Sunce je konačno došlo posle nekog vremena i čini mi se da je pravi trenutak sada da mi novi album pustimo na tržište", rekao je Lesendrić, koji obeležava i 40 godina karijere.

Istina, Kiki i Piloti nisu bili neko vreme aktivni u Beogradu, što se tiče koncerata, upravo usled pandemije, ali publika ih je gledala često na Beer festu (Ušće), na otvaranju smotre "Beer Garden" na Adi Ciganliji, kao i na solo koncertima u Beogradskoj Areni, stadionu Tašmajdan, na Letnjoj sceni UK "Vlada Divljan", u klubu Subbeerni centar, i važe za vrhunski koncertni sastav.

1 / 6 Foto: Dragan Kadić

"Ima puno novih prostora po Beogradu i Srbiji koji nas zanimaju za svirke. Volim da eksperimentišem sa novim mestima. Mogu da najavim da prvi sledeći beogradski koncert koji smo zakazali jeste 25. avgusta naredne godine ponovo na stadionu Tašmajdan. Mi smo već "zakucali" taj datum, mada ima dovoljno vremena do tada", smatra Kiki i dodaje da takođe i Ada Ciganlija pruža puno mogućnosti za koncerte.

"Ipak, moram priznati, meni lično se najviše dopala Beogradska Arena. Toliko je prijatno tamo, sjajan je prostor za zvuk, voleo bih da ponovimo Arenu, baš je pravo mesto za rokenrol. Ali, Arena je najteža za organizaciju, užasni su troškovi da tamo održimo koncert, posebno za srpske bendove danas", poverio se Tanjugu kantautor sa zapaženom karijerom ranije i u Grčkoj gde je komponovao muziku za njihove izvođače.

Prvi put Kiki na novom albumu "Mali tragovi na nebu" sarađuje sa jednom od najboljih rok pevačica sa naših prostora - Ivanom Peters, liderkom hard rok atrrakcije Negative i vokalom pop sastava TAP 011 iz 1990-ih godina.

Ivana Peters
foto: Printscreen

"Ivana je došla sa Leontinom i mojom pevačicom Olgom da pevaju prateće vokale na albumu, a završilo se sa njenim solo vokalom, veoma specifičnim, ona to tako sjajno peva, neki fank soul, kao "luk i voda". Bilo je to veoma spontano, drugarski, jer se mi zaista cenimo, volimo i pazimo", opisao je Lesendrić.

Kako navode upravo iz diskografske kompanije PGP RTS, najnoviji studijski album srpskog rokera donosi 10 novih, brižljivo pripremljenih kompozicija, koje "donose puno emocija i životnih priča".

Šest godina je prošlo od prethodnog albuma "Širom zatvorenih očiju" (2016) i fanovi su dočekali na nove pesme i logo PGP RTS-a ponovo bude na Kikijevom muzičkom materijalu, nakon gotovo tri decenije pauze.

Kiki je nekada bio autor i filmske muzike kao nezaboravni "Zaboravljeni" (1991) za istoimenu TV seriju scenariste Gordana Mihića i reditelja Darka Bajića, a sa ovim režiserom je sarađivao i na njegovim filmovima "Balkanska pravila" (1997) i "Na lepom plavom Dunavu" (2008).

I dalje je veoma zainteresovan da se upusti i u te kreativne vode, posebno sada kada je velika produkcija igranih TV serija i filmova u Srbiji.

"Nadam se da ću se vratiti u tu priču, upravo sa Darkom Bajićem imam neke ideje za saradnju. Videćemo kako će to da izgleda. Meni je to veoma zanimljiv medij, a pogotovo u poslednje vreme mi je privlačno pozorište, tako da bih voleo da se oprobam u komponovanju muzike za predstave", zaključio je Zoran Kiki Lesendrić.

Kasnije tokom večeri Kiki se obratio svim prisutnima u klubu "Dorćoleta" gde spadaju i mnoge kolege muzičari, i osvrnuo se na činjenicu što je ponovo uspostavljena saradnjja benda sa najvećom domaćom diskografskom kućom.

"Počeli smo da radimo zajedno PGP RTS i ja sa Pilotima pre četiri decenije i drago mi je da sada nastavljamo saradnju. Nalazim se uglavnom među ljudima koji su nasmejani i daju mi snagu, izgleda da je takav period u mom životu", primetio je Lesendrić i onda je komentarisao svog čestog saradnika i prijatelja Mlađana Dinkića.

"Imao je vrlo dobre i važne pesme na mojim albumima od 2008. godine i prirodno nastavljamo saradnju i na novom projektu. Skoro svaki dan se čujemo, razumemo se, družimo, tako da je i normalno da radimo. Nažalost, nekoliko ideja za pesme na albumu je imao i veliki Ðorđe Balašević, ali eto znamo šta se desilo. Želim da se on barem na ovaj način spomene", sa setom je govorio Kiki.

PGP RTS je do sada objavio šest studijskih albuma i kompilacije najvećih hitova Pilota i Kiki je svoju staru i novu kuću pohvalio rečima da u ovo teško vreme uspešno pomažu muziku i muzičare u Srbiji.

"Ovo je zaista veoma lep trenutak i divna prilika kada Kiki i Piloti slave 40 godina karijere. Preslušavao sam nedavno ranije pesme i albume Pilota, onda i novije, kao i numere koje je pisao za druge izvođače. Shvatio sam koliko je on vrhunski umetnik, sjajan kompozitor, prava gromada, izvanredan gitarista i pevač", izjavio je ovim povodom večeras Vladimir Graić, direktor PGP RTS.

Onda je Graić uručio Zlatnu ploču Kikiju Lesendriću sa željom "da se radujemo i plačemo uz njegove pesme".

Kiki Lesendrić je ubrzo održao jednočasovni koncert sa svojim sastavom "Piloti" gde je set lista bila prošarana pesmama sa novog albuma, kao i hitovima kroz celu karijeru od četiri decenije.

Veliku koncertnu turneju Piloti i Kiki najavljuju za sledeću godinu, a PGP RTS planira da objavi i čitav boks set izdanje sa svim albumima uspešnog kantautora, do kraja 2023. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.