POGODILA NAS STRAVIČNA VEST, UMRO POZNATI REDITELJ!
Žist Žaken, Foto: Printscreen

TUGA

POGODILA NAS STRAVIČNA VEST, UMRO POZNATI REDITELJ!

Nije izdržao

Objavljeno:

Rodbina i prijatelji se opraštaju od njega.

Niko ne može da se oporavi od ove vesti. Svi su ga mnogo voleli.

Francuski reditelj i fotograf Žist Žaken, koji je režirao kultni erotski film "Emanuela", umro je u 83. godini, rekla je agenciji AFP portparolka porodice.

„Žaken, široj javnosti najpoznatiji kao reditelj filma ‘Emanuela’ sa Silvijom Kristel u glavnoj ulozi, umro je 6. septembra u Bretanji nakon duge bolesti u 83. godini (…) Umro je u krugu porodice, supruge Ane, vajarke, i ćerke Julije, fotografkinje“, navodi se u izjavi njegovog agenta.

„Emanuelu“ mnogi smatraju socijalnim fenomenom. Film koji govori o seksualnim avanturama mlade žene u Aziji požnjeo je veliki međunarodni uspeh, od Japana do Sjedinjenih Država.

U bioskopima širom sveta pogledalo ga je nekoliko desetina miliona gledalaca, a uzmu li se u obzir ostali mediji i platforme, i puno više.

Najveću gledanost u Francuskoj je imao godine 1974, kada je evidentirano gotovo devet miliona gledanja. Na repertoaru bioskopa na pariskim Jelisejskim poljima zadržao se punih 13 godina.

Pored rediteljskog posla, Žaken je bio sjajan fotograf, marketinški stručnjak i vajar.

Rođen je 1940. u Višiju, a u Parizu je, zajedno sa suprugom vodio umetničku galeriju u kojoj su izlagali slike i skulpture, uključujući i vlastite.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.