UMRO VICO DARDIĆ! Upravo javljeno, Srbi plaču
Vico Dardić, Foto: Printscreen/Youtube/Vico Dardic

tuga

UMRO VICO DARDIĆ! Upravo javljeno, Srbi plaču

Kazivao je Dardić tokom karijere stihove na svim velikim kulturnim manifestacijama, od Ohridskog leta, Smederevske pesničke večeri, Gardoša do Dubrovačkih letnjih igara

Objavljeno: 10:54h

Dramski umetnik Vitomir Vico Dardić preminuo je u Beogradu u 75. godini, preneli su mediji.

Pre samo četiri godine Vico Dardić, jedan od sinonima beogradske Skadarlije, proslavio je pet decenija umetničkog rada, kada mu je na Brankovom kolu uručena „Velika povelja“. Nagradu je 2018. dobio „za nadahnuti doprinos lepoti i životu poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima“.

Nazvali su ga tada „nadahnutim bardom srpske umetničke scene, koji celog svog veka interpretira antologijsku poeziju naših i svetskih pesnika, dajući pesničkom govoru ljudsko dostojanstvo i onaj status koji mu po vekovnoj dubini i duhovnom smislu pripada“.

Sveća
foto: Profimedia

Kazivao je Dardić tokom karijere stihove na svim velikim kulturnim manifestacijama, od Ohridskog leta, Smederevske pesničke večeri, Gardoša do Dubrovačkih letnjih igara. Obišao je i mnoge zemlje, a povodom veka od rođenja Miloša Crnjanskog gostovao je u svim gradovima u kojima je veliki pisac boravio: u Toskani, Temišvaru, Londonu, Pragu, Minhenu, Parizu...

Dardić se kao mladić pridružio beogradskom recitatorskom klubu pri univerzitetu na čijem je čelu bio Rale Damjanović. Pisao je i sam pesme, a na osnovu stihova Radeta Drainca "Bandit ili pesnik" uradio je predstavu u režiji Miše Janketića, koja je igrana širom Srbije.

- U mom umetničkom veku snimio sam na nosačima zvuka deset hiljada časova poezije, a nebrojene godine, jednu za drugom, darivao sam i posvećivao isključivo poeziji i pesnicima - govorio je Vico Dardić.

(Espreso/Nova s)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.