UMRO LEGENDARNI GLUMAC, UPRAVO JE JAVLJENO!
Foto: Profimedia

tuga!

UMRO LEGENDARNI GLUMAC, UPRAVO JE JAVLJENO!

Francuski glumac i reditelj Žak Peran koji je glumio u desetini filmova, od kojih su i najpoznatiji "Sinema Paradiso" i "Mlada devojka iz Rošforta", je preminuo u četvrtak, u 80. godinI života, kako je saopštila njegova porodica

Objavljeno:

"Porodica vam u velikom sažaljenju saopštava da je na našu veliku tugu preminuo režiser Žak Peren, u četvrtak 21. aprila u Parizu, napustivši nas je u spokoju" - Objavljeno je u saopštenju koje je APF-u poslao glumčev sin.

Rođen je u Parizu 13. jula 1941. godine. Žakov život je obeležila filmska karijera duga preko 50 godina, u kojoj se pojavio u više od 70 filmova.

Svoju prvu glavnu ulogu odigrao je u filmu "Devojka sa koferom" iz 1977., gde se pojavio zajedno sa svojom koleginicom Klaudijom Kardelin.

1 / 3 Foto: Profimedia

A kao producentu slavu mu je donelo čak 15 filmova, od kojih su jedni od prepoznatljivih "Z" iz 1969 i "Hor" iz 2004. godine, koju su u Francuskoj bili filmovi sa preko 8 miliona rasprodatih karata.

Poslednju filmsku ulogu je odigrao u trileru o zaštiti životne sredine, koji je objavljen u martu. Kao veliki ljubitelj prirode se za vreme svoje bogate karijere dosta zalagao za zaštitu prirode.

Jedni od biografskih filmova, gde se osvrtao na to da održi svest ljudima o zaštiti šivote sredine, bili su "Himalaji" i "Mikrokosmos".

Najveću počast je dobio od strane vojske, predsednika Kanskog festivala pa čak i legije stranaca. A u svetu filmske industrije ostavio je veliki trag, kao neprikosnoveni umetnik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.