MIRJANA KARANOVIĆ OBJAVILA OPROŠTAJNO PISMO
Mirjana Karanović, Foto: prinstcreen

PODELILA NA MREŽI

MIRJANA KARANOVIĆ OBJAVILA OPROŠTAJNO PISMO

- Dragi moj i naš, dobri, talentovani, mudri Dešo! U mom si srcu i u mojoj glavi dok sam živa! Hvala ti za svet! -stoji u objavi

Objavljeno:

Istaknuti reditelj Dejan Mijač preminuo je 5. aprila u 87. godini života, a glumački svet i dalje je u šoku.

Naime, od čuvenog pozorišnog reditelja na društvenim mrežama, opraštaju se njegove kolege glumci i prijatelji.

Mirjana Karanović je na društvenim mrežama napisala:

Mirjana Karanović
foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Dragi moj i naš, dobri, talentovani, mudri Dešo! U mom si srcu i u mojoj glavi dok sam živa! Hvala ti za svet! -stoji u objavi.

Podsetimo, reditelj, profesor i akademik Dejan Mijač rođen je 17. aprila 1934. godine u Bijeljini, u svešteničkoj porodici. Režiju je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, a po završetku studija dobija angažman u Narodnom pozorištu u Tuzli, gde je postavio na desetine predstava, nakon čega prelazi u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, u kome je kao stalni reditelj režirao niz komada klasičnog i savremenog repertoara.

Među predstavama se izdvaja "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića koja je predstavljala zaokret u odnosu na tradicionalna tumačenja srpskog klasika. Sterijom se često bavio u karijeri, postavivši na scene srpskih teatara i njegove komade: "Džandrljiv muž", "Ženidba i udadba", "Kir Janja", "Laža i paralaža", "Nahod Simeon", "Rodoljupci"...

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube

Često je tokom karijere radio u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a među komadima koje je postavio na sceni pozorišta na Cvetnom trgu su: "Vasa Železnova" Maksima Gorkog, Nušićevi "Pučina" i "Narodni poslanik", Simovićevo "Putujuće pozorište Šopalović", Gogoljev "Revizor", Šekspirov "Troil i Kresida", Harvudov "Garderober"... Poslednji komad kojim se oprostio od režije bio je Čehovljev "Višnjik", koji je 2011. režirao baš u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Bio je profesor na Katedri za pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a prošlog novembra postao je prvi teatarski reditelj izabran za člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.