Pre 25 godina napravljen je prvi sajt ikad: Ovako je sve počelo (FOTO) (VIDEO)

prošlo četvrt veka

Pre 25 godina napravljen je prvi sajt ikad: Ovako je sve počelo (FOTO) (VIDEO)

Prva veb stranica sadržala je informacije o tome kako funkcionišu projekti zasnovani na hipertekstu, a njen tvorac Tim Berners Li i danas upravlja World Wide Web konzorcijumom
Objavljeno: 16:35h

Prvi veb sajt na svetu postao je "onlajn" pre tačno četvrt veka! Stranica koja je utemeljila veb, lansirana je u okviru CERN 20. decembra 1990. godine. Njen tvorac je Tim Berners Li. Zavirili smo u mračne tajne interneta i nije nam se dopalo ono što smo videli! (FOTO) (VIDEO)

Stranica nije bila javno dostupna do avgusta 1991. Iako je sadržala samo informacije o tome kako funkcionišu projekti zasnovani na hipertekstu, slobodno se može reći da je taj jednostavni sajt postavio temelje interneta kakav nam je danas poznat.

Profimedia

Veb je, za 25 godina, od gomile elektronskih dokumenata, postao platfoma dostupna na mnogobrojnim uređajima, na svakom mestu i u svakom trenutku. Njegova suština je, međutim, ostala ista. To je dinamični alat za razmenu informacija širom planete.

Kreator provog veb sajta Tim Berners Li i danas je u sajber vodama. Upravlja "World Wide Web Konzorcijumom", u čijem osnivanju je i sam učestvovao. Snažno se zalaže za zaštitu veba od cenzure vlada i nastojanja telekomunikacionih kompanija da da ugroze neutralnost mreže.

(Espreso.co.rs / Engadget)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.