MRAČNE SU VAM MISLI, TONETE U DEPRESIJU, NIJE VAM DOBRO! Pomozite sebi uz 3 laka koraka!
NEGTIVNO RAZMIŠLJANJE, Foto: Profimedia

PROBAJTE

MRAČNE SU VAM MISLI, TONETE U DEPRESIJU, NIJE VAM DOBRO! Pomozite sebi uz 3 laka koraka!

Kada znate da su misli proizvod mašte, prozvod vašeg uma vi ih nećete tumačiti bukvalno

Objavljeno:

Prvo što treba da uradite je da prepoznate negativne misli i razlikujete ono što se događa u mislima (vašem umu) od onoga što se događa u realnosti. Ono što treba da znate je da su negativne misli kao i svake druge misli samo misli. One nemaju nikakvu magičnu moć, ne predstavljaju realnost i ne mogu da utiču na vaše ponašanje ako vi tako ne odlučite. Negativne misli su plod imaginacije, zamišljanja nečeg što se ne događa sada i ovde. Ne morate te imaginacije da uzimate zdravo za gotovo i da ih tretirate ih kao činjenice. Misli nisu činjenice već samo mentalni događaji.

Kada znate da su misli proizvod mašte, prozvod vašeg uma vi ih nećete tumačiti bukvalno. Zašto uopšte um stvara negativne ili strašne misli? Zbog negativnih osećanja koja imate a niste ih prihvatili. Zbog straha, besa, anksioznosti i drugih negativnih osećanja sa kojima se borite. Ta osećanja teraju vaš um da stvara negativne misli i te misli su deo tih negativnih osećanja. Šta da radite sa tim osećanjima? Jednostavno ih pustite ih da odu.

Drugi važan korak se sastoji u tome da prekinete lanac negativnih misli. Kako? Jednostavno im se nemojte odupirati već ih samo konstatujte i pustite ih da odu. Nemojte ih analizitati niti se boriti sa njima. Nemojte pokušavati da ih zaustavite, jednostavno nemojte im poklanjati pažnju. Nemojte se udubljivati u njih i one će početi da blede i na kraju će skroz nestati.

Shvatite da su te misli jedan mentalni film u vašem umu, film koji se sastoji od menatlnih slika, reči ili zvukova. U vašim rukama je moć da odlučite da li ćete gledati taj film ili ne, da li ćete se udubljivati u te misli ili ćete ih samo konstatovati i pustiti da odu. Vi nemate kontrolu nad sadržajem tog negativnog filma, ali imate direktnu moć da odlučite da li ćete gledati taj film ili ne.

Treći korak – Budite svesni sadašnjeg trenutka

Foto/Pixabay.com/arvndvisual

Ono što podrazumeva treći korak je povratak u sadašnji trenutak. Kada ste odlučili da se ne udubljujete u negativne misli, udubite se u sadašnji trenutak. Konstatujte šta se događa sada. Pitajte sebe: Da li ovo što zamišljam (negativne misli) se događa sada i ovde ili je sve to u mom umu? Fokusirajte se na disanje jer to je nešto što se dešava u sadašnjem trenutku, postanite svesni udisaja, postanite svesni izdisanja, bez suđenja i analize. Sačekajte da negativne misli i negativna osećanja koja su njihov pratilac odu. Nemojte se boriti sa njima.

Uradite nešto, pokrenite neku aktivnost koja će zahtevati vašu koncentraciju, vaše aktivno učešće i to će vam dodatno pomoći da se u vašem umu distancirate od negativnih misli. Kada to uspete one će same da odu, jednostavno će izbledeti zajedno sa negativnim osećanjem.

Vežbajte ovu tehniku kada god možete i nemojte odustajati. Potrebno je dosta truda, a posle će vam biti lako da je koristite.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/OBJEKTIV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.