Tripujete se o zdravoj hrani, a ne znate da je Kanola i ulje od uljane repice jedno te isto! (FOTO)
Foto: profimedia

a toliko s epriča o njemu!

Tripujete se o zdravoj hrani, a ne znate da je Kanola i ulje od uljane repice jedno te isto! (FOTO)

Dobija iz žutih cvetova posebne vrste repice, koja dolazi iz porodice kupusa, a otkrio ga je kanadski naučnih 70-ih godina prošlog veka

Objavljeno:

Kečap se pravi bez paradajza, a bube jedemo svaki dan! Samo što to skoro niko ne zna! (FOTO) (GIF)

Neki ovo ulje nazivaju najzdravijim uljem na svetu, a neki o njemu govore kao da je gore od samog otrova. Na kojoj god da ste strani, postoji puno pogrešnog tumačenja i dezinformacija kad je u pitanju kanola ulje.

Kanola ulje se dobija iz žutih cvetova posebne vrste repice, koja dolazi iz porodice kupusa, a otkrio ga je kanadski naučnih 70-ih godina prošlog veka.

Kanola (Canola) zapravo znači Canadian Oil, Low Acid (kanadsko ulje sa niskim postotkom kiselina). Jedino po čemu se razlikuje od klasičnog ulja uljane repice je smanjeni udei (do dva posto) erukične kiseline, koja ne samo da loše utiče na ukus ulja već može biti i otrovna.

foto: profimedia

Ovo ulje je svetlo žute boje i neutralnog je ukusa, a dobija se hladnim ceđenjem. Njegov visok odnos monozasićenih kiselina u odnosu na zasićene je najzaslužniji za njegovu široku primenu.

Seme kanole iz žutih cvetova se prikuplja i presuje da bi se dobilo kanola ulje. Kanola ulje ima najniži nivo zasićenih masnih kiselina u poređenju sa drugim biljnim uljima. Kako sadrži visok nivo mononezasićenih masnih kiselina, može da snizi nivo holesterola u krvi. Kanola ulje takođe sadrži umerenu količinu polinezasićenih masnih kiselina. Takođe sadrži adekvatnu količinu vitamina E.

foto: pixabay.com

Kanola ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama i omega-6 masnim kiselinama, koje smanjuju rizik od bolesti srca, artritisa i raka. Kako se ove neophodne masne kiseline ne proizvode u telu, kanola ulje je njihov važan izvor.

foto: profimedia

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.