Smanji malo! Zašto je voćni jogurt BOMBA za vaš organizam? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

jedi prirodno

Smanji malo! Zašto je voćni jogurt BOMBA za vaš organizam? (FOTO) (GIF)

Bakterije pretvaraju mlečni šećer (laktozu) u mlečnu kiselinu koja je zaslužna za karakterističnu konzistenciju i ukus jogurta

Objavljeno:

Ovo je najzdravija vrsta hleba na svetu! Preporučuje ga i čuveni kardiolog! (FOTO) (GIF)

Šumsko voće štiti od posledica pušenja, stresa i nezdrave ishrane, ali bolje je jesti sveže i neprerađeno jer ga je u jogurtima i tako premalo. Većina kupovnih jogurta sadrži dnevnu preporuku šećera, ali ne i voća...

Jogurt se proizvodi fermentacijom mleka uz pomoć jogurtnih kultura, a to su bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Te bakterije mlečni šećer (laktozu) pretvaraju u mlečnu kiselinu koja je zaslužna za karakterističnu konzistenciju i ukus jogurta.

foto: giphy

Deo populacije čiji probavni sistem teže podnosi mleko s jogurtom će imati manje problema jer je u njemu udeo laktoze manji nego u mleku.

Jogurt se dobija od pasteriziranog mleka s različitim udelima mlečne masti. Pasterizacija je postupak kojim se visokim temperaturama u trajanju do petnaest minuta uništavaju mikroorganizmi u mleku i inaktiviraju enzimi.

foto: Profimedia

Pasterizacijom se gubi i deo vitamina iz mleka, ali fermentacijom mleka i delovanjm jogurtnih kultutra deo vitamina B skupine se “nadoknadi”.

Jogurti obično sadrže između 1,8 i 3,5 procenata mlečne masti. Deci se preporučuju punomasni mlečni proizvodi, a odrasli bi trebalo da pripaze i da biraju one s manje masti jer mleko i jogurt sadrže većinom zasićene masne kiseline čija prekomerna kozumacija podiže nivo holesterola u krvi što može izazvati bolesti srca i krvnih žila.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.