OD ŠAVOVA DO A.S.: 12 najboljih srpskih filmova u 2019. godini po mišljenju Đorđa Bajića (VIDEO)
Foto: Promo, Marija Đoković

GODIŠNJE LISTE

OD ŠAVOVA DO A.S.: 12 najboljih srpskih filmova u 2019. godini po mišljenju Đorđa Bajića (VIDEO)

Vreme je za još jednu retrospektivu domaćih ostvarenja u godini za nama

Objavljeno:

Najuspešniji srpski dugometražni igrani film tokom 2019. godine je režirao Miroslav Terzić. U pitanju je ostvarenje "Šavovi" koje je prikazano i nagrađeno u okviru programa Panorama u Berlinu.

Ovu dramu sa elemenitma trilera Evropska filmska akademija (EFA) uvrstila u svoj izbor 46 celovečernjih igranih filmova koji su dobili preporuku za nominacije nagrade Evropske filmske akademije za 2019. godinu, što je samo još jedna potvrda kvaliteta Terzićevog filma. Glavnu ulogu u "Šavovima" ostvarila je Snežana Bogdanović, vrativši se na veliko platno posle duže pauze.

foto: Promo

Godina iza nas ostaće upamćena i po "Ajvaru" Ane Marije Rossi, najnagrađivanijem ostvarenju na domaćim festivalima, koje je tokom decembra 2019. započelo uspešan život u srpskim bioskopima. Glavne uloge u ovoj drami o krahu jednog braka tumače Nataša Ninković i Sergej Trifunović.

foto: Marija Đoković

Treba pomenuti i ostvarenja naših autora koja su domaćoj publici premijerno predstavljena na Festivalu autorskog filma. "Asimetrija" Maše Nešković je pre FAF-a prikazana u Brazilu, na Međunarodnom filmskom festivalu u Sao Paulu. "Moj jutarnji smeh" Marka Đorđević izazvao je pravu senzaciju u filmskim krugovima i već je počeo da uživa kultni status među onim koji vole umetničke filmove sa snažnim autorskim pečatom.

foto: Promo

Pažnju na FAF-u privukli su i "" Marine Radmilac i "A.S. (25)" Milene Grujić.

foto: Promo

Film "Mamonga" mladog Stefana Maleševića prikazan je premijerno u Karlovim Varima (datum srpske premijere još nije zvanično zakazan), a u ovogodišnjoj filmskoj ponudi se našao i novi film veterana Gorana Markovića "Delirijum tremens" koji je imao dosta uspeha na domaćim festivalima i u kome je Tihomir Stanić ostvario svoju životnu ulogu. Od niskobudžetnih ostvarenja prvi put prikazanih tokom 2019. godine, treba izdvojiti "Reži!" Koste Đorđevića koji je premijeru imao na FEST-u, a u kome glavu ulogu tumači mlada Kristina Kika Jovanović.

foto: Promo

Od srpskih filmova s komercijalnim pretenzijama treba izdvojiti "Realnu priču" Gordana Kičića i "Ekipu" Marka Sopića koji su, svaki na svoj način, uspeli da privuku gledaoce u bioskope. Veliki komercijalni uspeh ostvarila je komedja "Taksi bluz" Miroslava Stamatova, najgledaniji domaći film u 2019. godini.

foto: Promo

Sa izuzetkom "Delirijum Tremensa", "Šavova" i "Reži!", svi navedeni naslovi u ovom pregledu su prve dugometražne igrane režije potpisanih autora, što samo potvrđuje već poznatu činjenicu da su debitantski filmovi već dugo glavna pokretačka snaga srpskog filma.

Lista 12 najboljih srpskih filmova u 2019. godini:

Šavovi, Miroslav Terzić

Ajvar, Ana Marija Rossi

Moj jutarnji smeh, Marko Đorđević

Asimetrija, Maša Nešković

Realna priča, Gordan Kičić

Reži!, Kosta Đorđević

Mamonga, Stefan Malešević

Delirijum tremens, Goran Marković

WHO THE FUCK ARE YOU, Marina Radmilac

Ekipa, Marko Sopić

Taksi bluz, Miroslav Stamatov

A. S. (25), Milena Grujić

BONUS VIDEO:

Espreso Live Session #12: Ivica


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.