Deset najboljih filmskih uloga Aleksandra Berčeka
Foto: Printscreen

film

Deset najboljih filmskih uloga Aleksandra Berčeka

Praviti gradaciju jedne karijere u kojoj nema slabe tačke nije lak posao

Objavljeno: 17:00h
Vladimir Marković

Aleksandar Berček rođen je u Vrdniku, na Fruškoj Gori, 1950. godine. Prvu filmsku ulogu odigrao je u TV filmu Muzički automat, davne 1971. Spada među najizrazitije karakterne glumce srpskog glumišta, sa neverovatnom sposobnošću transformacije.

Podjednako se dobro snalazi u komediji kao i u drami, a njegovi likovi zaista "žive" na platnu i pamte se. Mada je teško pronaći slabo odigranu ulogu u karijeri ovog doajena, redosled je napravljen po upečatljivosti.

10. Otpisani (1974) / Povratak otpisanih (1976) - Mrki

Pored Pavla Vujisića, Voje Brajovića i Dragana Nikolića u glavnim ulogama, nosiocu epizodne uloge bilo je teško da preotme pažnju gledalaca. Upravo to je pošlo za rukom Berčeku, koji je svojom prvom značajnom ulogom vižljastog i snalažljivog, duhovitog beogradskog mangupa i ilegalca Mrkog ostao primećen i upamćen kao ravnopravan takmac već etabliranih glumačkih zvezda koje smo pomenuli.

9. Nacionalna klasa (1979) - Bunjuel

Ponovo u epizodnoj ulozi zanesenog i pogubljenog studenta režije Bunjuela, u velikom hitu u kojem je trebalo doći do "životnog prostora" pored gromadnih likova koje tumače Dragan Nikolić, Bora Todorović, Bogdan Diklić, Olivera Marković, Mića Tomić i ostali, Berčeku je ponovo pošlo za rukom da ostane upamćen, makar po replici "Kako montira!"

8. Šešir profesora Koste Vujića (2012) - Kosta Vujić

Jedna od uloga ostvarenih u poznijim godinama pokazala je da Berček i dalje dominira kadrovima i čini da mu publika bezuslovno veruje.

7. Život je čudo (2004) - Veljo

Uloga poštara Velje jedna je od kasnijih, ali kao što smo već napisali, Berček nema slabije odigrane uloge.

6. Kvar (1978) - Aleksandar

Glavna uloga koja je zapravo nosila sa sobom određeni rizik, jer priča o muškarcu sa seksualnim problemom mogla je lako da se "zalepi" za njega i povuče njegovu karijeru u ćorsokak. Ipak je i ovu devijantnu ulogu izneo na pravi način, i ostao u igri.

5. Ko to tamo peva (1980) - Miško

Film koji se smatra najznačajnijim srpskim filmom uopšte, jedan od onih koje publika zna napamet, među životnim ulogama Pavla Vujisića, Taška Načića, Danila Stojkovića, Bore Stjepanovića i sjajnim ostvarenjima Miće Tomića, Dragana Nikolića, Nede Arnerić i drugih, ostao je upamćen i po vozaču Mišku, priglupom obešenjaku, koji ako treba vozi i vezanih očiju.

4. Dečko koji obećava (1981) - Slobodan Milošević

Ekscesni, gradski, novotalasni, možda generacijski film sa Berčekom u glavnoj ulozi koji se pokazao daleko kompleksnijim u svom tumačenju buntovnika nego Dragan Nikolić u dvodimenzionalnoj roli Stevana u filmu Mlad i zdrav kao ruža (1971). Nešto kao ovdašnji odgovor na Aleksa iz Kjubrikove "Paklene pomorandže".

3. Karađorđeva smrt (1983) - Miloš Obrenović

Televizijski film o Karađorđu ostao je upamćen ne toliko po Marku Nikoliću u ulozi Karađorđa, koliko po neverovatno uverljivom Milošu Obrenoviću kojeg tumači Aleksandar Berček, i čuvenoj replici "Ne bulazni, pašo". Zbog toga nije bilo dileme ko treba da glumi kneza Miloša u TV seriji Vuk Karadžić četiri godine kasnije.

2. Majstori, majstori (1980) - Đoka Viski

Epizodna uloga profesora srpskog zvanog Đoka Viski ima u sebi ponešto od obešenjaka Mrkog iz "Otpisanih" ali razočaranog i ogrezlog u alkohol nakon godina provedenih u samoupravnom socijalističkom društvu.

1. Specijalno vaspitanje (1977) - Ljupče

Neobična uloga traumatizovanog mladića koji je bez svoje krivice u popravnom domu. Sve do pred kraj filma Ljupče ćuti, pa glumcu od svih sredstava na raspolaganju stoji samo mimika. To izaziva snažan efekat kad Ljupče najzad progovori i naročito u kulminaciji, u sceni svađe sa kompanjonom Perom Trtom (Slavko Štimac) koja je prekidač za šokantni, tragični kraj filma. Teško je u svetskoj kinematografiji naći upečatljivije odigranu ulogu od ove.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.