„Kralju Petru Prvom“ za petama – oskarovski pretedenti iz komšiluka (2)
Zemlja meda, Foto: Promo

regionalni film

„Kralju Petru Prvom“ za petama – oskarovski pretedenti iz komšiluka (2)

Sveukupno gledano, lepeza izabranih je zaista široka – od istorijskih spektakala, preko savremenih melodrama, arthaus radova do dokumentarnih filmova. Živela eklektika!

Objavljeno: 17:12h

U prvom delu ovog teksta u dve mere videli smo kako stvari stoji u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, sada su na red došleSeverna Makedonija, Slovenija i Albanija.

Sveukupno gledano, lepeza izabranih je zaista široka – od istorijskih spektakala, preko savremenih melodrama, arthaus radova do dokumentarnih filmova. Živela eklektika!

Severna Makedonija: „Zemlja meda „ (Honeyland) Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova

Šta: Poslednja žena-lovac na pčele u Evropi mora da sačuva pčele i povrati prirodnu ravnotežu u Zemlji meda kada porodica nomadskih pčelara zauzme njenu zemlju i zapreti njenom „carstvu“. Ovaj film prestavlja istraživanje opservacionog urođeničkog vizuelnog narativa koji ima dubok uticaj na naše ponašanje prema prirodnim resursima i ljudskim životima.

Ko i gde: Ovo je za oboje autora prvenac na polju režije dugometražnog dokumentarnog filma, a film je svetsku premijeru imao u zvaničnom takmičarskom programu najreferentnijeg festivala nezavisnog filma na svetu – festivalu Sandens u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je ovaj film izvojevao čak tri krupna priznanja – nagradu za najbolji celovečernji dugometražni dokumentarni film u međunarodnoj konkurencija (program World Cinema), nagradu za najbolji snimateljski rad i specijalnu nagradu žirija. U Srbiji, publika je zasad mogla da ga pogleda samo u sklopu programa ovogodišnjeg izdanja festivala 7 veličanstvenih u Beogradu.

Zemlja meda
Zemlja meda foto: Promo

Slovenija: „Istorija ljubavi“ (Zgodovina ljubezni) Sonje Prosenc

Šta: Iva, gluva sedamnaestogodišnjakinja, njen stariji brat i njena mlađa sestra izgubili su majku u nezgodi; čitava porodica je u agoniji a stvari nimalo ne olakšava činjenica da je majka krila tajne od ostatka porodice.

Ko i gde: Ovo je drugi dugometražni film Sonje Prosenc (12014. Je na tom planu debitovala filmom „Drvo“). „Istorija ljubavi“ je međunarodnu premijeru imala lane, u glavnom takmičarskom programu festivala u Karlovim Varima, i tom je prilikom ovaj film ovenčan tamošnjim Kristalnim globusom. U Americi, film je premijeru doživeo na festivalu Slemdens, sestrinskom festivalu već pominjanog Sandensa. Zanimljivo je da je reč o koprodukciji Slovenije, Norveške i Italije.

Albanija: „Delegacija“(Delegacioni) Bujara Alimanija

Šta: 1990. godine, evropska delegacija stiže u Tirani kako bi nadgledala reforme komunističkog režima. Zvaničnika vlade šalju u misiju u udaljeni zatvor kako bi važnog disidenta vratio u glavni grad.

Ko i gde: Ukupno uzev, ovo je deseti film u opusu pomenutog reditelja. Film je osvojio više nagrada na festivalu u Tirani, a dvostruko je nagrađen početkom ove godine na festivalu u Trstu, baš kao i 2018. na festivalu u Varšavi. U pitanju je koprodukcija Albanije, Francuske, Grčke i Kosova i Metohije.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.