LANAC SLOBODE: Novi roman Zorana Ćirića
Zoran Ćirić ima novu knjigu, Foto: Youtube printscreen / Dereta

JEBEŠ MLAKU PROZU

LANAC SLOBODE: Novi roman Zorana Ćirića

Umesto recenzije - jedna impresija običnog čitaoca

Objavljeno: 17:15h

Pre par večeri sam završio čitanje novog romana Zorana Ćirića.

Zaklopio sam knjigu i ostavio je sa strane. Sačekao sam da prenoći i da se slegnu utisci. Kad dođe leto, kod mene se po nepisanom pravilu uvek čita nešto što može da podigne temperaturu do usijanja. Jebeš mlaku prozu. Samo tvrdo-kuvano. Ne volim da čitam pisce koji me ostavljaju ravnodušnim. Takve knjige najčešće batalim posle dvadesetak stranica. Dešavalo se to i sa velikim, popularnim imenima, onima koji važe za velike magove pisane reči. U ovom slučaju sam dobio ono što sam želeo, ali i očekivao.

Zoran Ćirić, suvereni vladar žestoke proze, izašao je ponovo na srpsku scenu s novim romanom. Poput glavnog junaka Jordana, vratio se s jednim jedinim ciljem, da nam ispriča dobru priču, ali pored toga uspeo je da nam, svesno ili nesvesno, i svakako nepretenciozno, osvet(l)i ono što su onomad “objašnjavali“ Crnjanski, Stanković, Krakov, a to je da jedno delo može biti u isto vreme srpsko, moderno i svetsko.

foto: Wikipedia / Magic Tijuana

On je takođe jedan od retkih pisaca koji ne jašu na tom talasu ex-jugoslovenstva i konstruisane regionalne književne poetike, u kojoj se rabe nametnute teme, koje se nagrađuju glavnim nagradama, i o kojima etablirani kritičari pišu hvalospeve po nedeljnoj štampi.

Ćirić je dosledno ostao usamljeni jahač, poput njegovih prekaljenih heroja, koji su hrabro jahali kroz preriju, svesni cene koja se zbog toga na kraju mora platiti.

Ovaj distopijski akcioni triler se odigrava u okupiranoj Srbiji, koja je nakon izvršene kopnene invazije, posle bembanja 1999. godine, podeljena na administrativne zone i premrežena zapadnim agenturama i gerilskim podzemljem. Beograd se na referendumu otcepio od Srbije, a Nišvil postao nova prestonica Administracije za Donji Balkan.

U novoj prestonici ubijen je Sotir, jedan od uticajnijih učesnika u uspostavljenom lancu moći. U grad se vraća harizmatični Jordan, njegov stari pajtos iz herojskih dana, kako bi otkrio ko je ubio Sotira. Obojica su bili pripadnici Tajne policije nekadašnje države. Jordan se vratio sa zavetom osvete. Nekoliko vernih Urgovaca mu se pridružuje sa namerom da se zavet ispuni.

foto: Air Srbija

Spojiti filmičnu i apokaliptičnu atmosferu iz romana Filipa K. Dika, s dobro poznatim slikama iz najboljih noir krimića, i sve to ugraditi u ovu našu palp nesreću koju svakodnevno živimo, može samo pisac koji ima svest o tome, hrabrost i znanje.

Ali kad sklonimo taj politički segment, koji je svakako bitan, tu nam ostaje i onaj sanjalački svet Magičnog Ćire u kojem nam se smeše duhovi Roberta Oldriča i Džeka Palansa, dok se u pozadini čuju pesme Vorena Zevona i Vilija DeVila.

Kada mi je knjiga došla u ruke, i kada sam na omotu pročitao kratki prikaz fabule, pomislio sam kako bi ovo samo Volter Hil mogao da režira.

I dalje ostajem pri tome.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.