HRVATSKA SERIJA KOJU BI SVI TREBALO DA POGLEDAMO Zašto su Novine nešto najbolje s ovih prostora, možda ikad (VIDEO)
Najbolja hrvatska serija Novine, Foto: Printscreen Youtube/Novine

regionalni fenomen

HRVATSKA SERIJA KOJU BI SVI TREBALO DA POGLEDAMO Zašto su Novine nešto najbolje s ovih prostora, možda ikad (VIDEO)

Regionalni fenomen koji preti da postane svetski, a o tome se u Srbiji jako malo zna

Objavljeno: 14:12h
Saša M. Stajić

Političari su zlo.

Oni nisu samo korumpirani, oni su izvor korupcije. Nema razlike između levice i desnice, i jedni i drugi generišu zlo oko sebe. U obračunu za golu vlast koja je sama sebi cilj ne preza se ni od čega.

Ljudi se gaze, uništava im se dostojanstvo, a neretko ih i fizički likvidiraju, jer su stali na put pomahnitalim politikantima i njihovim satelitima, slugama, botovima i ostalim poltronima koji ih okružuju.

Sudije uzimaju masne provizije da štite tajkune i kliku na vlasti, a ganjaju one koji se zameraju političarima.

Policajci i svemoćna Služba ucenjuju, reketiraju, hapse, ubijaju. Rade jer političari to traže od njih, a onda se otrgnu i slede sopstveni instinkt kako bi preživeli, ucenjujući iste one političare i njihove podguzne muve.

Tu su i firme preko kojih se peru pare, upletena su javna preduzeća i njihovi potkupljivi direktori.

Tajkuni koji su na ratu zaradili milione, sad ih legaliziju preko političara kojima masno plaćaju za to - preko medija, preko Crkve, preko raznih lukrativnih poslova... Okreću se kako vetar duva, uvek uz one na vlasti.

Crkva koja se pita za sve, a čija uloga više podseća na mafijašku ispovedaonicu u kojoj svako ostavi reket, jer i kler mora da živi od nečega.

U svemu tome novinari su degradirani, svedeni na ulogu toalet papira koje političari i Služba koriste kako im se prohte. Osim onih koji su hrabri, autocenzuri i sjebanosti uprkos, onih koji pokušavaju da spasu zrnce profesije i svoje živote.

Zvuči tako prokleto poznato, zar ne?

Ne, nije u pitanju Srbija 2018. godine, iako su mnogi od vas to pomislili. Toliko je, naime, sličnosti između naših života u poslednjih X godina, posebno od uvođenja višestranačja pre gotovo 30 godina i onog što se u istom periodu dešava u Hrvatskoj.

Samo što su Hrvati snimili TV seriju o tome koja se zove "Novine". Seriju koja je ne samo najbolji televizijski uradak na ovim prostorima ko zna koliko unazad, već je i moćni Netflix otkupio kao jedini TV program s ovih prostora i prikazuje je u preko 150 zemalja sveta.

Srbi je, na žalost, mogu gledati jedino na piratskim kanalima (ili ako imate Netflix), a iz ove bi se serije mnogo toga dalo naučiti.

Iz vizure sloma novinarske redakcije koja ne da na sebe u 1. sezoni, odnosno prljave političke kampanje uoči predsedničkih izbora u 2. sezoni "Novina", Dalibor Matanić, vodeće ime nove hrvatske kinematografije, priča zapletenu i zamršenu, a svima nama tako poznatu priču o sveopštoj korumpiranosti, moralnoj hipokriziji i degradaciji, svakojakom posrnuću, žrtvama i iskupljenju.

Ključni likovi su u isto vreme i žrtve i zločinci, isprepletani do te mere da je teško razlučiti ko je tu pozitivac, a ko negativac.

Zapravo, "Novine" su priča o ljudima poput nas, sa svim svojim manama i kompromisima koje pravimo svaki božji dan. Samo što su oni u Novinama toliko zli da vas ponekad zapanji ta količina beskrupuloznosti.

A onda upalite sopstveni televizor...

Kasting je posebna priča. Neretko domaći gledalac ima transfer blama od onog što se može videti na ekranu. U "Novinama" je potpuno suprotan slučaj. Likovi i karakteri su toliko ubedljivi i pametno osmišljeni da je na glumcima ostalo samo da vrhunski odglume, što su oni i učinili.

U gomili spekakularnih kreacija teško je izdvojiti nekog, ali eto, neka to bude Branka Katić, u superiornom tumačenju novinarske zvezde Dijane Mitrović, Dragan Despot, čiji je lik gradonačelnika Rijeke i kandidata za predsednika Hrvatske toliko surov i odvratan da imate neodoljivu potrebu da ga žestoko odalamite kad god se pojavi, a to može biti zasluga samo vrhunskog glumca, što Despot definitivno jeste.

foto: Printscreen Youtube/Novine

Nefer bi bilo ne pomenuti glodure "Novina" Trpimira Jurkića i Zijada Gračića, kao i ostalu novinarsku bratiju, od onih u seriji "najodvratnijih" (Livio Badurina i Olga Pakalović), preko mladih lavica i lavova koje gutaju posao i život, naizmenično (Tihana Lazović, Anja Matković, Goran Marković), do ultimativnog biznismena hohštaplera Marija Karduma (ko je rekao Kerum?) u izvrsnoj izvedbi Alexandera Cvetkovića.

foto: Printscreen Youtube/Vijesti Online

Zaista, kapa dole za onog ko je birao glumce.

A kapa dole i za scenaristu Ivicu Đikića, koji je tako precizno skenirao isprepletanost politike, kriminala, policije, sudstva, crkve, sve zajedno smućkano u đavolskom melting potu tako imanentnom ovim prostorima.

Ako se složimo da su "Grlom u jagode" vrh televizijske ponude na ovim prostorima otkad se snimaju TV serije, a da su Hrvati u prošlosti imali takve kapitalce poput "Kuda idu divlje svinje" ili "Kapelskih kresova", odnosno "Velog i Malog mista", e, "Novine svemu tome hrabro izlaze na crtu.

Možda će nekom zvučati pretenciozno, ali "Novine" su nešto najbliže s ovih prostora što se približilo najboljoj seriji ikad, "Žici" (The Wire).

Toliko su "Novine" dobre.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.