Drame jubilarnog 50. Bitefa na leđima mahnitog bika!
Foto: Vicencio Žaknić

OD 24. SEPTEMBRA

Drame jubilarnog 50. Bitefa na leđima mahnitog bika!

Publika će imati priliku da uživa u odličnim delima
Objavljeno: 17:01h

Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 2. oktobra 2016. godine pod sloganom ''Na leđima mahnitog bika''. Po rečima Ivana Medenica, umetničkog direktora festivala, ispitivanje "novih pozorišnih tendencija" će se svoditi na dalje osvešćivanje činjenice da je u savremenoj umetnosti sve prisutnija hibridizacija formi, žanrova i stilova, pa danas ne govorimo toliko o pozorištu, koliko o izvođačkim umetnostima. U glavnom programu biće projekata iz oblasti savremenog plesa, dokumentarnog teatra, performansa-predavanja, video instalacija, muzičkog pozorišta.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ipak, dramsko pozorište će biti veoma prisutno na ovogodišnjem jubilarnom Bitefu. Tako će se u glavnom programu festivala naći naša domaća predstava, Rodoljupci Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, koja redefiniše tradicionalno shvatanje misije nacionalnog pozorišta, a u duhu savremenih umetničkih i društvenih potreba. Urban potpisuje još jednu umetnički i politički beskompromisnu režiju, u kojoj osuđuje lažno rodoljublje u srpskoj politici i naše pristajanje na takvu politiku. Publika će imati priliku da ovu predstavu pogleda 01. okrobra u 19:30 u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bečki Burgteatar će izvesti Urnebesnu tamu mladog nemačkog pisca Volframa Loca, dobitnika mnogih prestižnih nemačkih nagrada, koji je privukao posebnu pažnju upravo ovom dramom, pre svega zbog produkcije u režiji jednog od najmarkantnijih evropskih reditelja, Dušana Davida Paržižeka. Komad se bavi ispitivanjem krajnjih granica međunarodne politike, kao i krajnjih granica razumevanja drugog i drugačijeg. Predstava će se naći na glavnom programu festivala 26. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu sa početkom u 19:30 časova.

foto: Georg Hochmuth

Nastavak na sledećoj strani.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.