Bitef ove godine iznenađuje: Samo nova lica u programu festivala! (FOTO)
Foto: Facebook/Bitef

na leđima mahnitog bika

Bitef ove godine iznenađuje: Samo nova lica u programu festivala! (FOTO)

Ove godine beogradskoj publici će se u okviru glavnog programa predstaviti isključivo autori koji do sada nisu prikazali svoj umetnički rad na Bitefu.
Objavljeno:

Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 2. oktobra pod sloganom "Na leđima mahnitog bika".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ono što privlači posebnu pažnju u vezi sa konceptom selektorskog tandema Anja Suša i Ivan Medenica, jeste činjenica da će se ove godine beogradskoj publici u okviru glavnog programa predstaviti isključivo autori (reditelji i koreografi) koji do sada nisu prikazali svoj umetnički rad na Bitefu.

Ovaj, naizgled, radikalan potez, zapravo je suštinski ukorenjen u tradiciji institucije koja je za pola veka postojanja odigrala veoma značajnu ulogu u afirmaciji mnogih značajnih svetskih i regionalnih pozorišnih umetnika, kao što su Ježi Grotovski, Bob Vilson, Oliver Frljić, Miloš Lolić i mnogi drugi, saopštili su iz organizacije Bitefa. Iako uz epitet nova lica obično idu mladi, neafirmisani umetnici na početku karijere, ove godine ćemo uživati u predstavama i velikog broja svetskih zvezdi koje prvi put gostuju na Bitefu.

Tako će gledaoci imati priliku da 30.septembra u 21:30 u Narodnom pozorištu u Beogradu pogledaju predstavu veoma cenjenog, libanskog umetnika Rabija Mruea, Jašući oblak, koji je afirmaciju stekao radom u pozorištu, ali i angažmanom na polju vizuelnih umetnosti. Na Bitefu će 26. septembra u 19.30 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu gostovati i bečki Burg teatar, sa predstavom Urnebesna tama, u režiji Dušana Davida Paržižeka, nastaloj po drami jednog od najznačajnijih dramskih pisaca mlađe generacije na nemačkom govornom području, Volframa Loca.

27. septembra u 19:30 u Ateljeu 212, beogradskoj publici predstaviće se i nemačko-švajcarski reditelj Milo Rau, sa predstavom Saosećanje. Istorija mitraljeza, koja je nastala u produkciji čuvenog berlinskog Šaubinea. Evropska kritička javnost, gotovo nepodeljeno, velike zasluge za uspeh ove predstave pripisuje iglavnoj glumici, Ursini Lardi. Na repertoaru glavnog programa 29. septembra u 19:30 u Pozorištu na Terazijama biće prikazana i predstava francuskog reditelja i kompozitora Žorisa Lakosta, Svita br. 2, čiji rediteljski postupak podrazumeva veoma neobičnu, muzičku orkestraciju govornog teksta koja za rezultat ima nešto što možemo podvesti pod formu muzičkog pozorišta.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.