Premijera predstave "Dečak sa koferom" u Malom pozorištu "Duško Radović" o nasilnim migracijama dece
Foto: Malo pozorište Duško Radović

dečija kultura

Premijera predstave "Dečak sa koferom" u Malom pozorištu "Duško Radović" o nasilnim migracijama dece

Postavkom ovog teksta Malo pozorište "Duško Radović" želi da pomogne u rešavanju problema integracije i prihvatanja raseljenih lica kod nas.

Objavljeno: 00:33h

Premijera predstave "Dečak sa koferom", britanskog pisca Majka Kenija, u režiji Damjana Kecojevića, biće izvedena u petak, 2. oktobra, na sceni Malog pozorišta "Duško Radović", najavljeno je danas u tom pozorištu.

Predstava se kao dominantnom temom bavi pitanjem nasilne migracije dece koja je sve više prisutna u savremenom društvu i ima za cilj da kod publike razvije empatiju prema raseljenim licima.

Postavkom ovog teksta Malo pozorište "Duško Radović" želi da pomogne u rešavanju problema kvalitetnije integracije i prihvatanja od strane zajednice u koju raseljena lica dolaze, kao i da po prvi put predstavi domaćoj publici delo jednog od najznačajnijih savremenih dramskih pisaca za decu i mlade iz Velike Britanije.

Aleksandar Nikolić, direktor Malog pozorišta "Duško Radović", kaže da je tema predstave izrazito važna.

- Naše pozorište ima reputaciju teatra za decu koje se bavi važnim pitanjima i naš zadatak je da u saradnji sa različitim stručnjacima i sjajnim ansamblom osvetlimo društvene fenomene. Naš cilj je da se bavimo temama koje se tiču duhovnog preživljavanja deteta u školi, porodici...u neposrednom okruženju - kazao je Nikolić i dodao da se radnja komada "Dečak sa koferom" odvija kroz naraciju dvanaestogodišnjeg junaka koji se zove Naz.

Zajedno sa porodicom on mora da napusti ratom zahvaćenu domovinu.

Njihov cilj je da se domognu "obećanog grada" (London) kako bi se tamo susreli sa Nazovim starijim bratom i započeli bolji život.

Ubrzo shvataju da nemaju dovoljno novca kako bi svi zajedno krenuli na tako dugo putovanje.

Zbog toga roditelji donose odluku da glavnog junaka pošalju samog u ovu opasnu avanturu, kako bi bar on bio na "sigurnom" tlu.

Damjan Kecojević kaže da glavni junak na tom dvogodišnjem putovanju on nailazi na veoma intrigantne likove i uz pomoć svoje prijateljice Krisje, koju upoznaje na početku putovanja prevazilazi nekoliko vrlo komplikovanih i opasnih prepreka.

- U procesu nastajanja predstave zajedno sa glumcima gledao sam dosta dokumentaraca i televizijskih priloga o migrantima. Shvatili smo da tu decu koja prelaze granice moramo učiniti živom. Oni se smeju zaljubljuju, osvajaju nova iskustva, uče život...dakle sve što inače rade njihovi vršnjaci koji se nisu našli u nevolji koja je njih zadesila - kaže Kecojević i dodao da je ambicija postavljanja komada zapravo poruka da svako iz publike može spletom životnih okolnosti da dodje u poziciju aktera predstave.

Kako kaže, i sam je bio izbeglica iz Bosne i Hercegovine u Srbiju.

- Sve predsrasude i uobičajne obrsace percepcije izbeglica pokušali smo da oživimo na sceni jer na taj način zapravo preispitujemo sva "zadata" znanja o emigrantima. Mnogi od tih ljudi su fakultetski obrazovani i imali su mnogo više od onih koji ih procenjuju u nekoj tranzitnoj zemlji - kazao je Kecojević. Dodao je da je sasvim uredu da lica koja se sele iz jednog kraja sveta u drugi budu srećna i imaju dobre patike i kvalitetan mobilni telefon.

Konferenciji za medije je prisustvovao Saifudin Mirzada koji ima 18 godina od kojih je tri proveo u Srbiji. Saifudin je završio osnovnu školu u Srbiji i sada je učenik trećeg razreda srednje škole za kompjutere. Za njega nema dileme da je najtužniji deo njegovog putovanja pre dolaska u Srbiju spoznaja da svi klinci nemaju priliku da promene svoj život uprkos velikom riziku i opsanostima.

- Krenuo sam iz Avganistana, pa preko Pakistana, Turske, Grčke, Severne Makedonije stigao u Srbiju... Ima puno dece koja su sama na svojim putovanjima bez dovoljno novca i snalažljivosti da uđu u šansu da preokrenu svoj život i učine ga pristojnim. U programu nevladine organizacije Info Park koja pomaže izbeglicama sada pomažem deci koja su se zadesila u Srbiji jer govorim četiri jezika - kazao je Saifudin i dodao da je u Srbiji naišao na podršku oko nastavka školovanja.

U predstavi igraju: Mladen Lero, Jelena Ilić, Jovana Cvetković, Jelena Ćuruvija Đurica, Dubravka Kovjanić i Nedim Nezirović.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.