ZIJAH SOKOLOVIĆ: POZORIŠTE SE BAVI SITNIM STVARIMA KOJE ČINE ŽIVOT, A MALI ČOVEK SE IZGUBIO U VELIKIM STVARIMA
Foto: Wikimedia Commons/KunovskiFilip

INTERVJU

ZIJAH SOKOLOVIĆ: POZORIŠTE SE BAVI SITNIM STVARIMA KOJE ČINE ŽIVOT, A MALI ČOVEK SE IZGUBIO U VELIKIM STVARIMA

Ako ljudi uđu u moju priču, ja mogu da ih vodim. Autor intervjua: Vukica Strugar / Večernje novosti.

Objavljeno: 10:55h

Ako je predstava iluzija o stvarnosti, onda mogu da budem vladar iluzije. I, tako sam probao - ovako je svojevremeno glumac Zijah Sokolović objasnio zašto stvara izuzetno popularne kabaretske predstave i s njima u "džepu" obilazi scene bivše Jugoslavije, ali i Evrope. Njegov već čuveni "Glumac...je glumac...je glumac" doživeo je više od hiljadu šeststo izvođenja u četiri decenije postojanja, dok je "Kabares, kabarei" pred publikom već četvrt veka. Tajna dugovečnosti i gledanosti je, izvesno, u temama koje tište svakog "malog" čoveka: od krize srednjih godina, bračnih razmirica, do socijalnih i političkih turbulencija...

Trostruki pobednik beogradskog Festivala monodrame i pantomime, ove godine učestvuje u njegovom skraćenom izdanju s predstavom "Međuigre 0-24", čiji je izvođač i, kao i uvek, autor teksta. Kroz formu kratkih priča, s puno humora i ironije, govori o "malom čoveku kao žrtvi kapitalizma koji mu ostavlja sve manje vremena za mala zadovoljstva i duševni mir".

- Pozorište je preuzelo na sebe da se bavi sitnim stvarima koje nam čine život, a koje zaboravljamo u svakodnevici. Posljednje dve-tri generacije izgubile su se u velikim igrama politike i kapitala, one ih sprečavaju da nađu vremena za svoj mali život i svijet - kaže Zijah Sokolović. - Možda je danas najtačnija ona misao "sad nije vrijeme, još nije vrijeme, sad je kasno..." Stalno propuštamo neke stvari. Trudimo se da budemo okej, da razumijemo politiku u svakom njenom obliku, nacionalizam i posljedice nacionalizma u svakom obliku, da budemo pozitivni - ali ostajemo bez duše. Kao, sve razumijemo, u stvari smo bez empatije, bez osjećaja, bez razumijevanja i bez samog sebe.

Pominjemo kako je rođen u onoj, velikoj državi i to na nekadašnji Dan armije. Kako vidi sve ono što nam se u međuvremenu desilo:

- Mali čovjek se izgubio upravo u tim velikim stvarima. U velikim ujedinjenjima, velikim kapitalima, velikim idejama prošlosti... Izgubio se u snovima i željama čije ispunjenje mu je obećavao sistem (kad "sve ovo prođe") jer se nacionalno opredijelio, nacionalno žrtvovao i nacionalno ratovao. Izgubili smo se igrajući te velike "međuigre" koje nisu naše, lične, već su opšte, nerazumljive, daleke, neostvarive, imaginarne.

Bonus video:

espreso.co.rs/novosti.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.