Dušanka Stojanović Glid: Noć u kući Vladana Desnice
Foto: Privatna arhiva

intervju

Dušanka Stojanović Glid: Noć u kući Vladana Desnice

Poznata beogradska glumica govori o regionalnoj pozorišnoj saradnji u okviru koje se trenutno nalazi u Zadru kao gošća kuće Vladana Desnice. Piše: Matija Jovandić / Nova.rs

Objavljeno: 21:12h

U Zadru sam nastupala već više puta, a sada sam i gost u kući Vladana Desnice, gde je njegovim naslednicima ostao mali stan od prekrasne trospratnice, kaže za Nova.rs glumica Dušanka Stojanović Glid.

foto: Privatna arhiva

Beogradska glumica Dušanka Stojanović Glid leto provodi radno i to tako da će ga, po svemu sudeći, posebno pamtiti. Trenutno je u Zadru, gde je gost u kući pisca Vladana Desnice (1905-1967), autora čuvenog “Proljeća Ivana Galeba”. O Desničinoj kući mediji su pisali u martu 2016. godine kada je sa nje, na zahtev tadašnjeg gradonačelnika Božidara Kalmete, skinuta spomen ploča postavljena u piščevu čast sa obrazloženjem da je “nepropisno postavljena”. Međutim, četiri godine kasnije, kuća je (ponovo) u znaku umetnika i umetnosti.

– Povod mog boravka u Zadru je rad na predstavi “Sitni sveci”. Predstava će biti odigrana na festivalu “Nosi se”, koji se održava poslednjih pet godina. Sada mu je tema “Mediteran kao napet”. Festival okuplja veliki broj umetnika koji se izvanredno, drugačije i bez kompromisa bave poslom muzičara, reditelja, pesnika, kritičara, pisca teoretičara. Postoje tribine, razgovori i neki vitalan, još neutučeni proleterski zanos, koji su mladi ljudi nasledili. Dalmacija odiše tom zvezdom. I otoci pogotovo – objašnjava Dušanka Stojanović Glid razloge svog boravka u Desničinoj kući.

foto: Privatna arhiva

Predstava u režiji Sare Stanić nastaje u saradnji umetnika iz Zagreba, Zadra i Beograda, a beogradska glumica u njoj igra sa kolegom Jurajem Aresom.

– Tema predstave je suočenje dvoje vremešnih glumaca, koje igramo Juraj Ares i ja, sa suštinskim smislom pozorišta. Dok Jozef i Marija probaju komad i čekaju svoju rediteljku koja se ne pojavi, dopuštaju sebi da prođu ceo proces potrage za smislom, pa procesom starenja i, na koncu, zbližavanja kao nužnog eskapizma u neminovnoj prolaznosti – opisuje Dušanka Glid predstavu.

Probe komada već su izvođene u julu u Zagrebu, a nastavak rada „preseljen“ je u Zadar i Grčki Islam, rodno mesto velikog pisca.

– Ja sam u Zadru već više puta nastupala, a sada sam i gost u kući Vladana Desnice, gde je porodici Desnica ostao mali stan od prekrasne, elegantne trospratnice, izgrađene tridesetih godina prošlog veka u stilu mediteranske arhitekture. A u Grčkom Islamu, koji je pravoslavno mesto, imali smo nastup kao javnu probu – kaže Dušanka Stojanović Glid.

U Grčkom Islamu je Kula Jankovića, izgrađena na imanju Desnica, potomaka čuvenog uskoka Stojana Jankovića. Imanje je u vlasništvu Desnica već više od tri i po veka, a Kula Jankovića zaštićena je kao spomenik kulture prve kategorije još 1948 godine. U Kuli, izuzetnom primeru kombinacije stambenog i fortifikacijskog objekta, Desnica je napisao “Proljeće Ivana Galeba”. Pisac je, u želji da Kula bude dostupna svima, još sredinom prošlog veka otvorio delove ovog kompleksa za posete, a nekoliko prostorija preuredio je kao izložbeni prostor.

– Na imanju Desnica su crkva, Kula, zamak, bedemi, ribnjak i mali muzej. Tu su preci Desnica branili živalj od Turaka i uspešno su odatle trgovali sa Mlečanima. Moj boravak je ovde veoma raskošan. I u slobodnom stilu. Premijera predstave zakazana je ovde za 20. avgust, a njoj će svakako prisustvovati i potomci porodice Desnica – kaže glumica i ističe:

– Dakle, tako čvrsta i hrabra loza junaka serdara Stojana Jankovića je na ovim prostorima ratovala u ime slobode i blagostanja koje je ostavila Zadranima. I za sobom utisnula trag otmenosti, gospodstva i učenosti.

Bonus video:

espreso.co.rs/nova.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.