Spomenik baletskom igraču Miloradu Miškoviću
Foto: Fondacija Milorad Mišković

spomenik

Spomenik baletskom igraču Miloradu Miškoviću

Na Obilićevom vencu pored zgrade Tanjuga, uskoro će biti otkriven spomenik Miloradu Miškoviću, našem najčuvenijem baletskom igraču.

Objavljeno: 12:10h

U Fondaciji „Milorad Mišković” podsećaju na to da je ovaj umetnik odmah posle rata 1948, sa šesnaest godina počeo svoju karijeru u beogradskom Narodnom pozorištu. Nastavlja je pedesetih godina prošlog veka u pariskoj Nacionalnoj operi. Šezdesetih godina dobija zvanje prvog igrača kao Danser noble i nastupa sa najčuvenijim balerinama Evrope. Uskoro formira svoju trupu sa kojom je proputovao ceo svet.

Sedamdesetih godina osniva pri Unesku departman za igru i postaje njen prvi direktor. Milorad Mišković je preminuo u Nici 21. juna 2013., a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu brojnih poštovalaca i prijatelja.

Spomenik posvećen njemu, na Obilićevom vencu, delo je akademskog vajara Dragana Nikolića iz Beograda. Ovaj rad, koji predstavlja Milorada Miškovića u baletskom skoku, odabrao je žiri koji su činili akademici Nikola Koka Janković, Dejan Despić, Svetomir Arsić Basara i Milan Lojanica, iz redovnog sastava SANU, kao i profesor Gabriel Glid, rukovodilac Katedre za vajarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti i profesor Gordan Dragović, direktor Fondacije „Milorad Mišković”.

Skulptura je visine 2,80 metara, izlivena u bronzi u ateljeu Kuzmanović u Smederevu, sa postamentom od granita. Spomenik će biti visok gotovo pet metara. Fondacija „Milorad Mišković” ovaj spomenik poklanja gradu Beogradu kao trajno sećanje na svog osnivača.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.