POZNATA KINESKA GLUMICA I SRPSKI GLUMAC: UMETNOST I PRIJATELjSTVO
Foto: Promo

čelično prijateljstvo

POZNATA KINESKA GLUMICA I SRPSKI GLUMAC: UMETNOST I PRIJATELjSTVO

Kina i Srbija imaju neraskidivo čelično prijateljstvo. Dele dobro i zlo i pomažu jedni drugima. Gledajući epidemiji u lice, naša dva naroda stoje čvrsto zajedno i bore se rame uz rame.

Objavljeno: 12:30h

Šangaj / Beograd 19.maj 2020.

"Umetnost i prijateljstvo" je skromna, ali konkretna umetnička inicijativa dramskih umetnika iz Srbije i Kine inspirisana kinesko-srpskim čeličnim prijateljstvom koje je najočitije izraženo tokom Kovid-19 pandemije.

Premijera u formi dva videa na kineskom i srpskom jeziku će biti 21.maja na Svetski dan kulturne različitosti za dijalog i razvoj Ujedinjenih nacija. Prikazivanje video snimaka u elektronskim medijima i na društvenim mrežama biće istovremeno u Kini i Srbiji. Marko Stojanović, srpski glumac i pantomimičar je izložio svoju ideju Niku Juu umetničkom direktoru Šangajskog centra dramski umetnosti sredinom aprila, dok su svi još bili u izolaciji. Nik Ju i njegov tim su ideju odmah prihvatili i krenulo se sa istraživanjem i realizacijom.

foto: Promo

U projekat se odmah uključila poznata i nagrađivana kineska glumica, rediteljka i producentkinja Tian Šui koja je rekla: ”Kina i Srbija imaju neraskidivo čelično prijateljstvo. Dele dobro i zlo i pomažu jedni drugima. Gledajući epidemiji u lice, naša dva naroda stoje čvrsto zajedno i bore se rame uz rame. Ponosna sam što mogu da učestvujem u ovom projektu od velikog značaja.” Marko Stojanović: ”Osetili smo potrebu da učinimo nešto zajedno kako bismo doživeli i umetnost i prijateljstvo i napravili smo ove prve korake u umetničkoj saradnji sa dva video zapisa snimljena u našim domovima tokom izolacije.”

Ko je Tian Šui?

Tian Šui je glumica, rediteljka i producentkinja Šangajskog centra dramskih umetnosti. Ona ima status Nacionalne glumice prve klase, Više dramske rediteljke i Više producentkinje. Dva puta je dobila Nagrade za dramsku umetnost ZUOLIN kao najbolja glumica.

foto: Promo

Osvojila je glavnu glumačku nagradu na četvrtoj dodeli nagrade Zlatni lav kineske drame, nagradu za glavne uloge na dvanaestoj i dvadesettrećoj dodeli Nagrade za dramsku umetnost Šangajska magnolija.

Snimanje je prvo obavljeno u Šangaju i potom u Beogradu, da bi se nekoliko dana montirali materijali, doterivali zvuk i grafika, potom razmenili montirani video snimci, komentarisali, prepravljali, dakle prošli smo kroz kompletan kreativni proces kao da smo svi zajedno na jednom mestu, a ne hiljadama kilometara udaljeni.

foto: Promo

Nakon toga su video spotovi pokazani kolegama i onima koji odlučuju, dobijena je podrška sa najviših mesta. Posebno je važno što se aktivno uključila i iza projekta stala Šangajska narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama koja je u ovom skromnom projektu videla potencijal otvaranja vrata konkretnoj saradnji u oblasti umetnosti između dve prijateljske zemlje kakve su Kina i Srbija. Projekat zajedno potpisuju Asocijacija umetnosti i medija-Pomoć za mlade i zdravlje iz Beograda i Šangajski centar dramskih umetnosti, Svetska organizacija pantomimičara, Šangajska narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama, SMG Grupa izvođačkih umetnosti i Kompanija Šangaj Džingžao komunikacije u kulturi.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.