Beogradska pozorišta uskoro na otvorenom na Tašmajdanu - Ivana Vujić: Narodno pozorište koristi pauzu za popravke
Foto: Wikimedia Creative Commons

pozorište

Beogradska pozorišta uskoro na otvorenom na Tašmajdanu - Ivana Vujić: Narodno pozorište koristi pauzu za popravke

Upravnica Narodnog pozorišta o radu u doba korone. Ansambli će do daljeg probati u manjim grupama. Piše: Vukica Strugar / Večernje novosti

Objavljeno: 21:21h

Vreme pandemije i vanrednog stanja Narodno pozorište dočekalo je i (ispratilo) "puneći" virtuelne sale iz večeri u veče: na njihovom onlajn programu do sada je izvedeno oko šezdeset predstava, a sa ovom praksom nastavljaju i ubuduće - isplanirali su repertoar do 21. maja.

Od prvog dana imali su osmišljene aktivnosti, pa se zapravo u ovoj kući i nije prekidalo sa radom.

- Već krajem aprila otvorili smo naš muzej, a ubrzo su i manje grupe tehničkog osoblja počele da obavljaju popravke u kući, naravno, u skladu s bezbednosnim merama - ističe upravnica Ivana Vujić. - Ovo vreme iskoristićemo da uredimo veliku probnu salu na petom spratu. Bila je godinama nesređena, sada je hoblovana, ofarbana, prostor potpuno ispražnjen od raznih ostataka dekora i nepotrebne rekvizite.

Od ponedeljka u zgradu ulazi i Uprava pozorišta sa ostalim službama i direkcijama Drame, Opere i Baleta. Istog dana pojaviće se i "solidarne kutije" za humanitarnu pomoć honorarnim saradnicima koji učestvuju u predstavama nacionalnog teatra (a nisu članovi udruženja), kao i za pomoć članovima udruženja dramskih, muzičkih i baletskih umetnika:

- Ljudi su osetili veliku potrebu da pomognu kolegama, oformili smo i tim koji će se time baviti. I to realizujemo po etapama: prvo pomoć umetnicima, onda i drugom osoblju. Pokušaćemo da animiramo i neke partnere, odnosno sponzore, da nam pomognu. Inače, prve probe baletskog ansambla počinju 15. maja, jer igračima treba najmanje mesec dana da se vrate u formu. Vežbaće u manjim grupama, s sigurnim razmakom između igrača. Opera će, takođe, početi s probama korepetitora i solista: dva čoveka u dvadesetak kvadrata. Dezinfekcija klavira i svega ostalog obavljaće se posle svake grupe, kao i u baletskim salama.

Deo stolica na trećoj galeriji se pohabao i rad na njihovoj obnovi već je počeo, želimo da ih potpuno "učvrstimo" do ulaska publike. Takođe, veliki broj kostima nije bio raspoređen u fundusima. Sada, na "minus dva" nivou kuće, obavljamo njihovu trijažu, da bismo ih potom preselili u bolji i sređeniji prostor - kaže upravnica teatra.

Što se tiče Drame, ističe upravnica nacionalnog teatra, probe su prekinute u trenutku kada je "Vasa Železnova" Maksima Gorkog, bila gotovo u potpunosti "zaokružena". Materijali za dekor i kostim nabavljeni su pre pandemije, pa će ovih dana početi šivenje.

Sala za proble Narodnog pozorišta
Sala za proble Narodnog pozorištafoto: Narodno pozorište

- Nadamo se da će reditelj Zlatko Sviben stići krajem maja ili početkom juna iz Zagreba, kada bismo nastavili probe na Velikoj sceni. Želimo da ih završimo i predstavu spremimo za jesen. U međuvremenu, u dogovoru sa drugim beogradskim pozorištima i Gradom videćemo šta možemo da ostvarimo preko leta. Pripremili smo jedan broj ostvarenja koja bi bila izvodljiva na otvorenom, u ambijentalnom prostoru, u skladu sa svim preporukama. Pre svega, reč je o ansamblima do šest ljudi. U ovaj izbor ušla bi "Bela kafa", kamerna opera "Bastijen i Bastijena", manji operski koncerti, a i za balet moramo tražiti manje forme kako ne bi došlo do kontakta većeg broja ljudi. Setimo se da je Boljšoj teatar, na početku pandemije, prenosio uživo premijeru sa oko 200 učesnika, bez publike. Ali ih je posle toga bilo - četrdeset inficiranih. Od dramskih naslova na otvorenom mogli bismo da odigramo i "Male bračne zločine", "Važno je zvati se Ernest", "Lažu i paralažu", "Kovače" - kaže Vujićeva.

Naša sagovornica planira da u nacionalnom teatru krajem juna počnu čitajuće probe komada Ostrovkog "Vuci i ovce" (u režiji Egona Savina), a premijera bi kao i "Vasa Železnova" bila izvedena u narednoj sezoni.

- Inače, pozvani smo krajem avgusta da gostujemo u Crnoj Gori, a na jesen da s baletom "Ko to tamo peva" otvorimo festival u Ćividaleu (Italija). Ali, sve zavisi od okolnosti - objašnjava Ivana Vujić.

- Krizni štab kuće i ubuduće će raditi svakog dana. Spremni smo na jesen, ukoliko bude nužno, da napravimo nov raspored u sali koji bi omogućio manji broj mesta, s bezbednim ulaskom i prisustvom publike u gledalištu. Uostalom, Velika sala je kod nas zaista velika: ima različite nivoe, parter, prvu, drugu, treću galeriju. U gledalištu je, zaista, moguće odvojiti pubiku.

TEATRI NA OKUPU

U Ateljeu 212 juče su se okupili predstavnici svih beogradskih pozorišta (za decu i odrasle), i u dogovoru sa gradskim sekretarom za kulturu Ivanom Karlom odlučili da organizuju dvonedeljni repertoar svojih predstava na otvorenom - na Tašmajdanu.

Za najmlađu publiku predstave će se izvoditi tokom dana, dok će večernje počinjati u 21 čas: teatri će odabrati ostvarenja sa manje glumaca, u skladu sa tim i naslove s kojima će "konkurisati" u zajedničkom programu. Za sada je izvesno da će se predstavnici pozorišta u istom sastavu sastajati svakog petka, a ovakav letnji program mogao bi da potraje i do kraja jula. Uz mere opreza, ne samo da će se na sceni okupljati manji broj glumaca, nego i gledalaca - oko 500 posetilaca.

Bonus video:

espreso.co.rs/novosti.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.