PROGRAM ZA DECU I MLADE U VIRTUALNOM PUTOVANJU
Foto: Madlenianum

dečija kultura

PROGRAM ZA DECU I MLADE U VIRTUALNOM PUTOVANJU

Opera i teatar Madlenianum uvek je bila okrenuta i svojoj najmlađoj publici, kojoj smo prvobitno držali radionice za slušanje klasične muzike i praćenje operske predstave, da bismo se, kao članica Opere Evropa i RESEO organizacije, 2007. godine priključili proslavi 400 godina opere u svetu, gde je naš program proslave te godine proglašen za najbolji.

Objavljeno: 18:17h

Od te godine svaki maj je mali praznik opere u našoj kući, pa tu tradiciju nismo želeli da zanemarimo ni u ovoj nemiloj situaciji, te vam ove nedelje poklanjamo predstave za decu i mlade, ali dozvoljavamo da “zavirite” i iza scene i vidite kako nastaju muzičke predstave. Prva opera na našoj sceni prilagođena i mlađem uzrastu bila je opera Mudrica Karla Orfa, premijerno izvedena 2000. godine, u režiji Nona Dragovića i pod dirigentskom palicom Gorjana Korunoskog. Snimili smo i dokumentarni film – Mudrica – iza scene (reditelj Marko Popović) o nastanku ove opere, gde gledaoci mogu pratiti sve faze nastanka najkompleksnije scenske forme. 2013. godine pokrenuli smo Program za decu i mlade, kako to dolikuje svakoj ozbiljnoj operskoj kući u svetu. Uvek smo se trudili da najmlađoj publici, školskoj i predškolskoj deci, ponudimo program koji bi im otvorio širom vrata opere i omogućio prvi korak i susret sa muzičkom predstavom, bez straha i uz zabavu. Zato smo naše predstave za decu i mlade skratili i prilagodili uzrastu. Operu Čarobna frula Volganaga Amadeusa Mocarta, rediteljke Ane Radivojević Zdravković, koja traje veoma dugo, skratili smo na oko sat vremena ostavivši najvažnije numere i delove. Predstavu smo isključivo radili s mladim autorima i pevačima, od kojih je većina profesionalnu karijeru započela baš na našoj sceni, da pomenemo recimo Savu Vemića, koji trenutno peva na svetskim operskim scenama. Da bismo mogli da putujemo sa našim predstavama u udaljene krajeve naše zemlje, prilagodili smo ih drugim scenama, tako da se predstave izvode uz pomoć klavira. Čak smo i operu Mudrica posle Velike scene prilagodili za Scenu Studio i izvodili veziju Fridriha Vaneka za dva klavira i udaraljke.

foto: Madlenianum

Ne samo da smo naše pozorište otvorili za najmlađe gledaoce, već smo ga otvorili i za mlade stvaraoce. Osmislili smo konkurs za produkciju teksta mladog stvaraoca i dramaturga, a mnoge predstave-pobednici konkursa se i danas nalaze na našem redovnom repertoaru. Onda smo napravili muzičko-dramsku radionicu gde smo uz pomoć audicije okupili mlade pozorišne stvaraoce, željne učenja i mentorstva starijih kolega, ali i iskazivanja sopstvenog pozorišnog izraza. Tako je nastala predstava Prisutnost, kao kolektivan čin mladih pozorišnih stvaralaca koja je posle višemesečnog rada imala prezentaciju pred publikom, a kasnije je uključena u repertoar Velike scene, a bila je i na gostovanju! Zato vam ove nedelje emitujemo one predstave koji su naši pokušaji da u čarobni svet pozorišta prizovemo najmlađe i sve one koji će jednog dana biti naša stalna publika, ali i saradnici. Važimo za jedino pozorište kod nas koje neguje sve žanrove na svom repertoaru, što ćemo vam prezentovati na ovom Virtuelnom putovanju.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.