Prvi internet regionalni festival pozorišta za decu
Foto: Printscreen

dečija kultura

Prvi internet regionalni festival pozorišta za decu

Pozorišta za decu iz regiona okupiće se od 8. do 16. aprila na novopokrenutom internet teatarskom festivalu koji je namenjen najmlađima u vreme izolacije zbog pandemije koronavirusa.

Objavljeno: 21:53h

Prvi internet regionaloni festival teatra za decu – PIR Fest biće održan na YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica, a predstaviće produkcije devet teatara iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Čarobnjak iz Oza, foto: Gradsko pozorište Podgorice
Čarobnjak iz Oza, foto: Gradsko pozorište Podgoricefoto: Printscreen

Podgoričko Gradsko pozorište učestvuje predstavom “Čarobnjak iz Oza”, nastalom prema romanu Franka Lajmana Bauma, u režiji Jagoša Markovića. Pozorište “Boško Buha” iz Beograda predstaviće se “Malom sirenom”, Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke “Avanturama maloga JUJU”, a Pozorište mladih iz Novog Sada prikazaće “Lepoticu i zver”. Pozorište mladih iz Sarajeva učestvuje komadom “Kekec”, Dečje pozorište Subotica predstavom “Par cipela”, Malo pozorište “Duško Radović” iz Beograda predstaviće “Strašne priče braće Grim”, a Pozorište lutaka “Pinokio” iz Beograda “Knjigu o džungli”. Crna Gora ima još jednog predstavnika - Festival pozorišta za decu iz Kotora učestvuje projektom “Njegoš za djecu: Kako rastu veliki ljudi”.

Strašne priče braće Grim, foto: Đorđe Tomič
Strašne priče braće Grim, foto: Đorđe Tomičfoto: Printscreen

Festival je takmičarskog karaktera, pa će predstave biti vrednovane glasovima publike - lajkovima.

Gradsko pozorište iz Podgorice iniciralo je, a većina pozorišta za decu iz regiona prihvatila, novu akciju koja omogućava deci da u vreme izolacije prate pozorišne predstave.

Respektabilni naslovi relevatnih regionalnih pozorišta čine PIR Fest jednim od najznačajnijih kulturoloških poduhvata u ovom delu Evrope kada je u pitanju teatarsko stvaralaštvo za mlade u vremenu zatvorenih pozorišnih zgrada, istaklo je Gradsko pozorište Podgorica u saopstenju. Pilot projekat tog festivala, kako je navelo Gradsko pozorište, već je generisao nova promišljanja i mogućnosti dalje nadgradnje ovakve prezentacije predstava i saradnje profesionalnih dečjih pozorišta.

Gradsko pozorište Podgorica među prvima je počelo da emituje predstave za decu na svom YouTube kanalu. Tu praksu započelo je 14. marta predstavom “Pinokio” prema tekstu Jelene Mijović, u režiji Snežane Trišić.

Program festivala PIR:

1. PIR FEST - INTERNET REGIONALNI FESTIVAL TEATRA ZA DJECU (8-16.4.2020.) - online

8.4.

ČAROBNJAK IZ OZA

Gradsko pozorište Podgorica

9.4.

MALA SIRENA

Pozorište Boško Buha, Beograd

10.4.

AVANTURE MALOGA JUJU

Gradsko kazalište lutaka Rijeka

11.4.

LEPOTICA I ZVER

Pozorište mladih Novi Sad

12.4.

KEKEC

Pozorište mladih Sarajevo

13.4.

PAR CIPELA

Dečije pozorište Subotica

14.4.

STRAŠNE PRIČE BRAĆE GRIM

Malo pozorište Duško Radović Beograd

15.4.

KNJIGA O DŽUNGLI

Pozorište Pinokio Beograd

16.4.

NJEGOŠ ZA DJECU: KAKO RASTU VELIKI LJUDI

Festival pozorišta za djecu Kotor

https://pgpozoriste.me

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.