Đorđu Kosiću nagrada Sterijinog pozorja za dramski tekst
Foto: Printscreen

Domaća drama

Đorđu Kosiću nagrada Sterijinog pozorja za dramski tekst

Nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2019/2020. godinu dobio je Đorđe Kosić iz Beograda za ostvarenje “Uspavanka za Aleksiju Rajčić”.

Objavljeno: 12:46h

Žiri konkursa, koji su činili Milivoje Mlađenović (predsednik), Filip Vujošević i Franja Petrinović, doneo je jednoglasnu odluku da za najbolji savremeni domaći dramski tekst za 2019/20. proglasi Kosićevo ostvarenje, pristiglo pod šifrom “čekanje”.

Žiri je istakao i preporučio i tekstove: “I ja sam Ognjen” (šifra: Orest) Nenada Lančuškog, “Srne bez puške” (šifra: Dve noge stola) Borivoja Gerzića, “Odlasci” (šifra: Fleka) autorke Tijane Grumić i “U ljusci jajeta” (šifra: Stevan i njegovi) Danila Brakočevića.

Đorđe Kosić, rođen 1996. u Beogradu, završio je Četvrtu gimnaziju u Beogradu, društveno-jezički smer. Amaterski se bavio glumom (predstave Bog je didžej u režiji Miloša Lolića, 21-12-2012, u režiji Nenada Radovića).

Završio je Fakultet dramskih umetnosti, smer dramaturgija. Njegova drama “Sada nije juli” ušla je u najuži izbor za Nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst 2018/19. godine i javno je čitana u Beogradu, Šapcu i Zagrebu (na DESADU pod naslovom Sada nije ljeto).

Dobitnik je nagrada “Josip Kulundžić” i “Slobodan Selenić” Katedre za dramaturgiju na FDU. Radio je na pozorišnim predstavama “Pošto gvožđe” (FDU, Atelje 212 – dramaturg i pisac originalnih songova), “Šklovski: Energija zablude” (Hartefakt fondacija – asistent režije i dramaturgije), “Realno, što da ne?” (UK „Vuk Karadžić“ – adaptacija teksta), “Penthaus: Običan čovek” (SOKOJ, SKC, Univerzitet umetnosti u Beogradu – dramaturg), “35 kalorija bez šećera” (Studio Centar, Dom omladine Beograda – dramatizacija), “Beli bubrezi” (Atelje 212 – asistent dramaturgije), “Epska fantastika” (Studio Centar, Dom omladine Beograda – autor teksta).

Radio je kao dramaturg prvog izdanja festivala angažovanog pozorišta za mlade “Angažman fest” (Studio Centar, Dom omladine Beograda). Takođe, scenarista je nagrađivanih kratkih filmova “Kratki životi” (2018) i “Divan dan” (2019).

Uručenje nagrade biće održano 30. marta u prostorijama Sterijinog pozorja, povodom dana te institucije.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.