Hleb teatar na sceni Bitef teatra: Biti ili ne biti majka - premijera 19.2.
Foto: Sara Revišin

Premijera

Hleb teatar na sceni Bitef teatra: Biti ili ne biti majka - premijera 19.2.

Hleb teatar premijerno će izvesti 19. februara u Bitef teatru predstavu “Majke”, koja propituje i traga za suštinom odgovora na pitanje: “Biti ili ne biti majka?”

Objavljeno: 09:17h

Kroz likove Majke, Pramajke i Postmajke, tri generacija žena, u izvođenju Marte Keler, Sanje Krsmanović Tasić i Jovane Mihić, predstava traga za suštinom majčinstva, pojmovima koji su u majku utkani, kao što su “briga”, “krivica”, “nežnost”, ali ujedno daje i kritiku institucionalizovanih praksi materinstva u savremenom društvu, potrošačkog konteksta trudnoće, majčinstva, odrastanja, kao i nacionalnog straha od “bele kuge”.

foto: Sara Revišin

Koncept, tekst i režiju predstave potpisuje Sanja Krsmanović Tasić, a muziku uživo izvodi njen autor Jugoslav Hadžić. Kostimografkinja predstave je Olja Stojanović, u saradnji sa Hleb teatrom, dok je za total dizajn zadužena Anastasia Tasić.

Predstava je posvećena majci, ali ne samo onoj posvećenoj, brižnoj i dobroj, već i svim majkama hrabrosti i kukavičluka, istrajavanja i odustajanja, majkama koje su utkane u nama, bilo kog da smo pola i opredeljenja.

“Majka je svačija domovina. Majka je univerzalna kategorija svih ljudskih bića, od pamtiveka. A opet, ‘svaka majka nija od kajmaka’, i možda budućnost krije odlazak iz zajedničke nam države Majčinstva. I to će se uskoro desiti. Nestaće ta jedina spona koja nas veže, to da smo izašli svi iz utrobe neke žene. Da nam je zajedničko poreklo Majka. Postaće nova tema apgrejda posle pametnih sprava, kuća i vozila. Uskoro će se proizvoditi mašine sa oblim vratima nalik na veš mašine, kroz čije staklo će se pratiti razvoj i napredak embriona hranjenih kroz cevčicu zakačenu za trbuh proćišćenih i proverenih gena, oslobođenih svih naslednih bolesti ali i osobina koje će se smatrati nepoželjnim. Ono što sledi je nova izdaja i podela, onih koje je majka iznedrila, i onih koje je mašina”, navela je Sanja Krsmanović Tasić povodom predstave.

“Ova predstava je o rađanju i umiranju majke, i njenoj besmrtnosti. Ova predstava je o ljubavi”, dodala je autorka.

Kriva sam što ne brinem Kriva sam što previše brinem Kriva sam jer ne spavam jer čekam Kriva sam što spavam što sam umorna Kriva sam što neću da odraste Kriva sam što želim da odraste Kriva sam jer ga previše mazim Kriva sam što je strašno razmaženo Kriva sam što sam stroga majka Kriva sam što sam previše blaga Kriva što ne znam da budem majka Kriva što sam majka. *odlomak iz predstave

Predstava je nastala u produkciji Udruženja Umetnička utopija - UUU, u saradnji sa kulturnim centrom Magacin u Kraljevića Marka i Bitef teatrom.

Realizaciju predstave podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.