Osmoro najboljih srpskih stendap komičara
Stendap komičari Srbija, Foto: Printscreen

Stendap

Osmoro najboljih srpskih stendap komičara

Dugo smo gledali kako to rade komičari sa engleskog govornog područja i učili smo od njih - Dejv Alen, Džordž Karlin, Ričard Prajor, Lui Si-Kej, Edi Marfi i mnogi drugi podučavali su nas tom zanatu. Ko se tačno prvi na Balkanu osmelio da stane na binu i počne da valja fore, teško je reći. Naš saradnik, književnik Vladimir Đurđić, pokazaće nam ko su po njegovom mišljenju najbolji srpski stendaperi danas.

Objavljeno: 20:11h

Stendap komedija je relativno novi fenomen u nas. Ovaj vid scenskog nastupa je počeo u Srbiji da se razvija pre desetak godina i uprkos toj činjenici doživljava procvat. Stendap je posebno popularan u urbanim sredinama u kojima se lakše probija do publike koja voli ovaj vid komedije. Aktivan je i veliki broj izvođača koji su se oprobali u ovoj formi, među kojima ima i afirmisanih glumaca. Druga strana medalje je sama kompleksnost forme zbog koje se stendapom bavi relativno mali broj kvalitetnih izvođača. Pokušaćemo da izdvojimo nekoliko stendap komičara koji su uspeli da ispune sve kriterijume za dobru stendap predstavu i po scenariju i po načinu na koji donose svoj tekst pred publiku:

Neša Bridžis

Bravurozni zabavljač koji se najviše oslanja na talenat za imitaciju i dobru komunikaciju sa publikom. Pravi narodski komičar sa zdravim smislom za humor koji mogu da razumeju svi. Da je rođen kao Englez ili Amerikanac imao bi planetarnu karijeru.

Srđan Dinčić

Fantastičan spoj pripovedača i standup komičara, pa njegove predstave obiluju zanimljivim tekstovima prepunim punch linera. Njegov humor je fini spoj intelekta i dopadljive spontanosti u izvođenju. Pravi profesionalac koji u svakom trenutku drži predstavu u svojim rukama. Poseduje nenadmašiv talenat i produktivnost u stvaranju. Svaka njegova predstava, a ima ih nekoliko, pun je pogodak za stendap scenu.

Punch liner, termin iz stendap žargona (mogao bi se figurativno prevesti na srpski kao burgija, prim.ur.) predstavlja prevrat sa poentom: poentiranje neočekivanom forom. Kad stendap komičar publiku navede da naglo prebaci razumevanje sa primarne odnosno očigledne interpretacije na sekundarnu suprotstavljenu primarnoj, to je punch liner.

Sandra Silađev - Dinja

Na njenim nastupima vam postaje jasno zašto uragani imaju ženska imena. Britkim zapažanjima o svetu oko sebe Dinja podiže buru gde god da se pojavi. Blistava u interpretaciji sopstvene iskrenosti. Tekstovi obiluju urnebesnom kritikom međuljudskih odnosa. Njena verbalna vulgarnost u izrazu je često brutalna ali nikad prosta što kod publike izaziva frenetične reakcije.

Nikola Silić

Specijalista za crni humor začinjen lucidnom fantazmagorijom u koju vas maestralno uvodi tako da ne primećujete dok i sami postajete potpuno opčinjeni i opičeni kao i on. Ako se upecate na njegov uvrnuti šarm, bićete u stanju da mu oprostite sve nepodopštine i odvratnosti koje izgovara, i biće vam beskrajno smešan i simpatičan.

Aleksandar Perišić

Oštro seče publiku na pola. Njega obožavate ili mrzite. Apsolutno niko ne ostaje ravnodušan na njegove izlive energije sa stejdža. Često mu uspeva da tom energijom napaja publiku, ali uvek ima i onih koji tom energijom budu sprženi, ali ne zbog toga što je energija loša nego zato što nisu bili spremni da je prime. Hrabro hoda po tankoj žici, ali nošen svojim neverovatnim samopouzdanjem nikad na padne u provaliju. Zbog toga ima ima gomilu poklonika koji ga fanatično obožavaju.

Bob Bg

Totalno drukčiji od drugih je stih pesme kojim bi mogli opisati ovog briljatnog standup komičara. Njegove predstave često imaju magijski uticaj na publiku jer teme koje on otvara i način na koji ih plasira postižu urnebesno jedinstvo u reakcijama gledalaca. Glavno oružje su mu kol bek panč lajneri i eureka efekati kojih u tekstu ima na pretek. Plasira i neočekivane prevrate u scenariju i u stanju je da vas ubedi u sopstveni pogled na svet tako da se zapitate “kako se ja do sad ovoga nisam setio?”

Ana Zlatanović

Gotovo svaki put očara publiku svojom savršenom nesavršenošću. Dok u jednom trenutku na stejdžu izgleda kao da će se svakog časa slomiti i raspasti u paramparčad, već u sledećoj sekundi eksplodira u bombu koja izaziva smeh. Ona je sve svoje frustracije i strahove uspela da preokrene u svoju korist kroz katarzični nastup dovodi publiku do delirijuma. Vrlo uzbudljiv performans.

Radomir Nestorović

Čovek koji prosto tera na smeh čim kroči na binu. Na mora ništa da kaže, a već je smešan. Odmah osvaja simpatije publike po načinu na koji govori, a pogotovo ono šta izgovara. Njegov šarm je neodoljiv i fore su mu odlične. Ako želite da vas neko razgali i slatko nasmeje to je popularni Raša.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.