Kamijev "Kaligula" premijerno u Narodnom pozorištu
Foto: NP

Premijera

Kamijev "Kaligula" premijerno u Narodnom pozorištu

Drama “Kaligula”, u kojoj se Alber Kami kroz priču o starorimskom diktatoru bavi savremenim čovekom i pitanjima smisla života, biće premijerno izvedena 5. februara u Narodnom pozorištu u Beogradu, u režiji Snežane Trišić.

Objavljeno: 11:14h

Naslovnu ulogu, koju je nekada tumačio Predrag Miki Manojlović, igraće Igor Đorđević.

“Imali smo veliki zadatak pred sobom, veličanstveno delo Kamija, kompleksno filozofsko delo sa snažnom društvenom oštricom i kritikom”, rekla je Snežana Trišić 3. februara na konferenciji za novinare, napominjući da je izuzetna adaptacija Milana Markovića Matisa “oslonjena na samo delo, koje je veoma moderno napisano te nije bilo potrebe da se dodatno osavremenjuje”.

foto: NP

“Drama se bavi savremenim čovekom, pitanjima smisla života, zašto živimo, kako živimo i zašto izdržavamo takav život kakav živimo - bilo da smo u poziciji Kaligule, patricija ili pesnika”, rekla je Snežana Trišić.

Filozofska dimenzija komada, kako je dodala, prepliće se sa nekim najdubljim i najintimnijim porivima čovekove duše. “To je ono što je meni uzbudljivo, ta poetična destrukcija Kaligule, tragično-farsična struktura politike, taj apsurdni ponor čovekove pozicije. Kami to na izuzetan način prepliće, a mi smo imali veliki zadatak da iznađemo prava sredstva da to izrazimo”, izjavila je rediteljka, ističući veliki umetnički doprinos celog autorskog tima.

“Filozofsku dramu postaviti na sceni tako da komunicira sa savremenom publikom i savremenim pozorištem nije lako. To jeste filozofska debata, ali ima umetnički snažan izraz. Zahvaljujući bravuroznom Igoru Đorđeviću, kao i celom ansamblu mislim da smo uspeli da dokučimo dobar deo onoga što nam je Kami ostavio”, rekla je Snežana Trišić.

foto: NP

Milan Marković Matis, koji je i dramaturg predstave, priznao je da je “Kaligulu” na fakultetu smatrao dosadnim, a da se sada pri ponovnom čitanju iznenadio koliko je tekst ustvari komunikativan i bitan za trenutak koji živimo.

“Na prvo čitanje izdvaja se pitanje autoritarnog vođe, koje se nažalost nameće kao preovlađujuća tema danas i lokalno i globalno, ali time se ne iscrpljuju sva pitanja koja tekst nudi. Kami ga je zasnovao na istorijskoj ličnosti, ali ovo nije istorijska drama. Koristio je priču o Kaliguli da govori o vremenu u kome je on živeo, a pisao ga je za vreme Drugog svetskog rata, u vreme kada se nešto suštinski i drastično promenilo u tome šta znači biti čovek, u vreme koncentracionih logora i zločina koji su postali industrijski, bez afekta”, rekao je Marković.

Prema njegovoj oceni, ta paradigma se nije promenila.

“Evo danas je najnovija vest da u Grčkoj prave zid na vodi da bi sprečili migrante koji beže od užasa. I čak nije teško braniti u političkom polju zašto ih treba zaustaviti. U biti, prvi put doživljavamo kraj humanističke civilizacije, širenje stava da ljudski život nije neprikosnovena stvar, da je sve dozvoljeno”, rekao je Marković.

Igor Đorđević je istakao da igrati Kaligulu jeste veliki zadatak, ali da ga on ranije nije doživljavao kao nešto što je na njegovom glumačkom nišanu.

“Hvala Sneži što me je ubedila, što je poverovala da imam to u sebi, da mogu da iznesem tu kompleksnu stvar. Upotrebio sam sve glumačke snage, sve što imam, čak i ono što nisam mislio da imam u svom glumačkom biću da iznesem ovu stvar i da poručim ono što je Kami tako dobro poručio pre više od 70 godina. Strašno je koliko je ta stvar tako bolno aktuelna”, rekao je Đorđević, izražavajući zahvalnost i celom glumačkom ansamblu “jer nema Kaligule bez Rima, bez Senata”.

Posebno je zahvalio Petru Božoviću, “doajenu našeg glumišta koji je prihvatio tako malu ulogu i pokazao koliko je veliki, dajući jednu novu dimenziju našoj predstavi”.

“Mislim da smo napravili predstavu kojoj ne manjka hrabrosti ni uzvišenosti. Ipak, treba sačekati susret publike i glumaca, tu treba da se dogodi ono što čini pozorište”, rekao je Đorđević.

Petar Božović, koji igra Mereju, primetio je uz osmeh da ako neko tokom predstave trepne – neće ga videti.

“Ali time moje prisustvo nije manje. Kao što se govori - nema malih uloga, ima samo malih glumaca. Ja ću se potruditi koliko mogu. Emotivno sam vezan za Narodno pozorište i osećam se kao čovek koga su posle lutanja opet prigrlili njegova kuća i porodica”, rekao je Božović.

“Ovaj komad je izazov i merilo stvari. Pitanje je i u današnjem društvu – Da l’ tirjanstvu stati nogom za vrat ili trpeti šibe sudbe obesne”, rekao je on, citirajući Njegoša, te dodao da publiku ove predstave oseća kao društvenu porotu. “Ona će preko umnoga Kamija i pretalentovanog Đorđevića osetiti pitanja i moraće u sebi nekako da odgovori”, poručio je Božović.

Upravnica NP Ivana Vujić naglasila je da je reč o posebnom projektu po značaju, obimu i zahtevnosti.

“Srećna sam što ovo ozbiljno delo radi veliki i kvalitetan ansambl i odlična ekipa saradnika. Za Igora Đorđevića ovo je korak dalje u njegovom razvoju. Posebno se radujem i zahvaljujem što je sa nama veliki glumac i izuzetna ličnost Petar Božović”, izjavila je Ivana Vujić.

Direktorka Drame NP Molina Udovički istakla je da su ceo glumački ansambl i autorska ekipa radili posvećeno i kao tim, a da ulogu Igora Đorđevića vidi kao “pravi autorski čin kojim je u umetničkom smislu otišao na viši nivo u odnosu na sve što je do sada radio, a nije malo uradio”.

“Autori predstave uspeli su da stignu do metafizičke dimenzije. Ovo je priča o istorijskoj ličnosti, diktatoru koji je činio jezive stvari. Ali kod Kamija, s obzirom da je to filozofska drama, Kaligula je i čovek koji traži Mesec, koji traži metafizičku dimenziju života. Način na koji to radi je negiranje realnog sveta i taj način ga na kraju dovede do kraha”, rekla je Molina Udovički.

Hereju, koji je na čelu zavere protiv Kaligule, igra Bojan Žirović, a mladog pesnika Scipiona – Nemanja Stamatović. U ansamblu su i Sena Đorović, Đorđe Marković u alternaciji sa Milošem Đorđevićem, zatim Dimitrije Ilić, Vladan Gajović, Zoran Ćosić, Bojan Krivokapić i Sanja Marković, uz violončelistkinju Aleksandru Lazin, dok plesnu scenu izvode Olga Olćan, Iva Ignjatović i Čedomir Radonjić.

Scenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja Marina Medenica, kompozitorka Irena Popović Dragović, a koreografkinja Isidora Stanišić.

Prva repriza “Kaligule” je na Velikoj sceni NP 7. februara.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.