Izabel Iper, Žan Pol Gotje, Tolstoj, Čehov, Kami, Handke i mnoga druga imena u Narodnom pozorištu u 2020
Foto: NP

pozorište

Izabel Iper, Žan Pol Gotje, Tolstoj, Čehov, Kami, Handke i mnoga druga imena u Narodnom pozorištu u 2020

Kuća nacionalne dramske, operske i baletske kulture planira godinu punu gostovanja, što stranih umetnika svetskog glasa u Beogradu, što naših ansambala na inostranim scenama, i mnoštvo zanimljivih premijera

Objavljeno: 14:51h

Narodno pozorište u Beogradu sprema ambiciozan program za 2020. godinu u sva tri sektora – Drami, Operi i Baletu, a uz nove produkcije, najavilo je među gostima neke od zvezda svetske scene, poput glumice Izabel Iper, ali i sopstvena gostovanja po regionu i u svetu.

Čuvena francuska glumica Izabel Iper nastupiće 26. i 27. septembra 2020. godine u predstavi Teatra de la Vil iz Pariza, u režiji Boba Vilsona, rekla je 24. decembra upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić na konferenciji za novinare, ocenivši rad tog nacionalnog teatra u protekloj godini uspešnim.

Podsetivši da je gostovanje Izabel Iper obećala u svom prvom obraćanju novinarima pre godinu dana, Ivana Vujić je otkrila i da su u toku pregovori sa modnim kreatorom Žan Polom Gotjeom, koji je napravio, kako je istakla, divnu i maštovitu predstavu o svom životu. Gotje je, prema rečima Ivane Vujić, već bio u Beogradu inkognito i želeo bi ponovo da dođe.

Početkom marta naredne godine gostovaće Štat teatar iz Klagenfurta sa dramom nobelovca Petera Handkea “Vreme kada ništa nismo znali jedni o drugima”. Gostovaće i Slovensko narodno gledališče, te Crnogorsko narodno pozorište… “Borimo se i za jednu izuzetnu rusku postavku ‘Ujka Vanje’”, rekla je Ivana Vujić i najavila gostovanje Opere NP u junu u Južnoj Koreji u interesantnom projektu – korejski orkestar i hor pripremiće “Koštanu” Petra Konjovića na srpskom jeziku, a iz Beograda će otići dirigent i solisti. Potom će orkestar i hor NP spremiti korejsku nacionalnu operu “Beskrajna ljubav”, a u oktobru će doći korejski dirigent i solisti.

Već u januaru, kao što je ranije objavljeno, ansambl Drame NP izvešće “Gospođu ministarku” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a predstava “Balkanski špijun” gostovaće u Kanadi i Njujorku...

Ivana Vujić i direktori Drame, Opere i Baleta - Molina Udovički Fotez, Jasmina Trumbetaš Petrović i Konstantin Kostjukov najavili su nove produkcije na matičnoj sceni.

U toku su probe drame “Kaligula” Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić. Naslovnu ulogu igra Igor Đorđević, a premijera će biti 5. februara na Velikoj sceni.

Narodno pozorište će biti i manjinski koproducent predstave “Život i sudbina” Armina Petrasa i ansambla Štat teatra iz Klagenfurta.

Jagoš Marković će režirati Čehovljevog “Galeba”, čija je premijera u planu za novembar, a tada bi i Boris Liješević trebalo da počne probe za Tolstojev “Rat i mir” u dramatizaciji Fedora Šilija...

Veliki jubilej – 100 godina Opere NP biće obeležen 11. februara operom “Madam Baterflaj”.

U koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenianum sprema se “Manon Lesko” Đakoma Pučinija, čija će premijera, pod dirigentskom upravom Stefana Romanija i u režiji Pjera Frančeska Maestrinija, biti 26. februara u NP i 29. februara u Madlenianumu. Zatim su u planu “Knez Igor” i “Kapuleti i Montegi”, a radiće se i opere za decu.

Ansambl Baleta premijerno će na Svetski dan igre, 29. aprila, izvesti balet “Mikelanđelo”, u koreografiji gosta iz Češke Mariusa Radačovskog. Sledi rad na novoj postavci domaćeg baleta “Ohridska legenda”.

“Sve to zahteva određeni budžet. Nadam se da ćemo imati razumevanje i pomoć nadležnih. Imamo veoma veliki i ambiciozan plan, ali mi smo velika kuća i smatram da veliki rad mora biti naša osnovna karakteristika”, zaključila je Ivana Vujić, koja je početkom avgusta imenovana za upravnicu Narodnog pozorišta, kojim je rukovodila od novembra 2018. godine, nakon burnog razrešenja Dejana Savića, odnosno protesta i štrajka upozorenja članova ansambla Drame i sindikata Singlus, okupljenih oko inicijative “Nije umetnički ćutati”.

Ivana Vujić istakla je i da su umetnički ansambli NP tokom 2019. godine na matičnoj sceni i na gostovanjima odigrali 524 predstave pred 178.000 gledalaca.

Na tri scene NP (Velika, “Raša Plaović” i Radionica) održana su još 102 programa – gostujuće predstave, koncerti, svečanosti, koje je pratilo oko 22.000 ljudi.

Ansambl Drame imao je četiri premijere: “Nečista krv”, “Jeste li za bezbednost?”, “San letnje noći - Projekat Šekspir” i “Livada puna tame”. Ansambl Opere obnovio je predstavu za decu “Bastijen i Bastijena” i premijerno izveo nacionalne opere “Koštana” i “Na uranku”, dok je ansambl Baleta imao premijeru “Labudovog jezera”, a “Hazarskim rečnikom” gostovao je u Latinskoj Americi, gde je otvorio dva međunarodna festivala – u Kolumbiji i Ekvadoru.

Predstave i umetnici NP osvojili su tokom ove godine ukupno 40 nagrada.

Najviše je pripalo “Balkanskom špijunu”, u režiji Tanje Mandić Rigonat.

Otvaranjem scene Radionica, otvoren je prostor za eksperiment i angažovani su glumci NP koji dugo nisu radili.

Prema rečima Ivane Vujić, pre godinu dana zatekla je ansambl sa 64 člana, od kojih 28 nisu bili na sceni duže od osam godina.

Tokom protekle godine potpisano je i 12 sporazuma o saradnji sa pozorištima iz Berlina, Klagenfurta i iz regiona, kao i iz Alžira, Maroka i Egipta, koja imaju razvijenu opersku i baletsku scenu. To otvara mogućnost, ako je istaknuto, i za razmenu umetnika i za koprodukcije.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.