Kokan Mladenović povukao svoju predstavu sa festivala Teatar na raskršću
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

stav

Kokan Mladenović povukao svoju predstavu sa festivala Teatar na raskršću

Kokan Mladenović povukao je režiju, naslov i autorski tim predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“, koja je trebalo da bude premijerno izvedena 11. marta na Dan Narodnog pozorišta Niš i da otvori drugo izdanje festivala Teatar na raskršću.

Objavljeno: 12:56h

Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu, kazao je danas u televizijskoj emisiji na TV Prva da se Kokan Mladenović s tim u vezi premišlja, mada Mladenovićeva poruka Milovanoviću nedvosmisleno govori drugačije. Prenosimo je u celosti.

„Dragi Spasoje, mislim da situacija u kojoj smo se našli ne ostavlja nikakav manevarski prostor. Ja ne mogu da budem deo festivala nad čijim imenom, kao Damoklov mač, visi ime Aleksandra Vučića. To bi obesmislilo sve ono što govorim i radim i u životu i u teatru. Verujem u tvoje dobre namere glede naše saradnje i festivala, ali si, ubacujući u igru Aleksandra Vučića, njima popločao put do pakla iz kojeg ne možemo izaći, a da se bar jedan od nas dvojice ne oseća ružno. Za razliku od tebe i ljudi koji te savetuju i okružuju, ja ne mislim da je moguće prenebregnuti neka osnovna osećanja morala u životu i dužnosti u teatru i napraviti kompromise posle kojih je gotovo nemoguće sačuvati samopoštovanje i razlog za bavljenje umetnošću.

Puno smo ovih dana polemisali, svako je od nas izneo svoje stavove koji, kao što vidiš, nemaju kako da se približe. Svaki dalji razgovor je izlišan jer su nam osnovna polazišta nepomirljivo udaljena. Obojici, za utehu, ostaje osećanje da smo, poštujući sopstvena osećanja sveta i teatra, učinili sve da do saradnje dođe. Koje je od tih osećanja u krivu, pokazaće vreme. Možemo, dakle, smatrati da sam povukao svoju režiju, naslov i autorski tim i da je taj termin slobodan za nekoga kome ponuđeni uslovi odgovaraju.

Srdačno,

Kokan Mladenović.“

Prošle sedmice pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica poslao je otvoreno pismo Spasoju Ž. Milovanoviću i ogradivši se od pokroviteljstva predsednika Aleksandra Vučića vratio angažman za predstavu koju je trebalo da režira u Narodnom pozorištu Niš u novembru naredne godine.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.