Arzamas Ivane Dimić premijerno u Zvezdara teatru
Foto: Zvezdara teatar - Zoran Ilić

Premijera

Arzamas Ivane Dimić premijerno u Zvezdara teatru

Još jedno delo savremene srpske književnosti dobilo je svoju dramsku formu

Objavljeno: 10:14h

Predstava „Arzamas“, prema istoimenom romanu Ivane Dimić, za koji je dobila NIN-ovu nagradu 2016. godine, biće premijerno izvedena 24. decembra u Zvezdara teatru, u režiji Ljiljane Todorović. Ivana Dimić je i dramatizovala „Arzamas“, koji opisuje kao „roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje“.

„Za potrebe dramske radnje u adaptaciju je uveden lik Smrti kao svemoćnog impresarija koji direktno utiče na događaje“, zapisala je u programu predstave autorka, koja nije prisustvovala konferenciji za novinare 20. decembra, na kojoj je najavljena premijera. „Smrt će odneti majku igrajući tango sa ćerkom, ali ljubav će prevladati, jer je ljubav jača od smrti“, poručuje Ivana Dimić, dodajući da je predstava Zvezdara teatra stvaralački čin koji se rađa iz darova nezavisnih od pisca, te da je ona „dočekuje sa poverenjem, strepnjom i ljubavlju“.

foto: Zvezdara teatar - Zoran Ilić

Majku igra Branka Petrić, ćerku Nela Mihailović, a Smrt je Milan Lane Gutović.

Rediteljka Ljiljana Todorović najavila je „smešnotužnu i tužnosmešnu priču o tri samoće: o samoći ostarelog roditelja, o osami odraslog deteta koje se o tom svom roditelju brine i o njihovom sudaru sa usamljenošću smrti, od koje svi okreću glavu“, ali i priču o ljubavi, o pitanju „da li je moguće, i ako jeste, kako prihvatiti spoj Erosa i Tanatosa“.

„Situacija u drami je „arhetipska, svima nama savršeno poznata. Svakoga je neka majka rodila, svako je nečije dete, a isto tako mnoga od te dece imaju ili će imati vlastitu decu“, izjavila je Ljiljana Todorović.

U radu na predstavi, kako je istakla, „u prvom planu pažnje bili su izgradnja, tumačenje i otelotvoravanje odnosa prema smrti, koja je ovde personalizovana, a inače je nešto čega se užasavamo, ali ponekad i priželjkujemo“.

Ljiljana Todorović je dodala da je zanimljivo iskustvo raditi tekst savremene autorke „koja je ovoj ekipi i drugarica“, kao i da je cela stvar delikatna s obzirom da je „Arzamas“ autobiografski roman.

Branka Petrić je napomenula da igra ženu čiji mozak počinje da se raspada.

„Prizivanje takvog iskustva za glumca je inspirativno, ali privatno sam ponekad posle proba bivala razorena. Ipak, srećna sam što ovo igram“, rekla je Branka Petrić. Kako je uz osmeh dodala, problem joj pravi to što privatno voli Nelu Mihailović, pa joj je teško da se na nju uverljivo ljuti na sceni.

Nela Mihailović je izjavila da joj je zadovoljstvo što prvi put igra sa Brankom Petrić, a da je Lane Gutović doprineo da komad otvore na poseban način.

„Da učitamo da je smrt negde i zavodljiva. Nije slučajno baš on izabran za tu ulogu“, rekla je Nela Mihailović, ističući da je ono čime su se bavili „ta zavodljivost smrti i života, ta mreža koja se plete u iskustvu svakoga od nas, pokušaj razumevanja i rasplitanja tog nerazdvojivog odnosa života i smrti“.

„Teško mi je da govorim o svom liku. Inspiracija u radu bio mi je lik majke, koja je šarmantna, duhovita, satkana od života, ali približavajući se smrti postaje i teška i sebična, zahtevna, a opet i daje. Taj splet emocija od ljubavi od mržnje, zapravo od života do smrti je nešto što je vrlo teško, a s druge strane inspirativno. Činjenicu da igram Ivanu Dimić nastojala sam da apstrahujem. To je ogromna odgovornost, ali mi smo Ivanu zapravo tretirali kao dobrog pisca koga ne poznajemo i učitavamo i nas i ono što mi vidimo u tome što je ona napisala“, izjavila je Nela Mihailović.

Lane Gutović je rekao da igra zavodljivu smrt i da je „zadatak te uloge da napravi vezu ne samo između publike i onoga što će ona videti u igri dve glumice, nego i da objasni vezu između smrti same i gledalaca“.

„Sva ta objašnjenja su, naravno, nepotpuna. Upotpune se onda kad umremo. Ova površna saznanja koja imamo mi ljudi i mi pozorišni stvaraoci, to smo upisali u ovaj tekst. Ja se pojavljujem izvan predstave, a ustvari sam njen najvažniji deo. Smrt je tako zagonetna, a tako nam je bliska. Mišljenje ekipe, a i moje je da ta uloga ne može da se igra na drugi način sem polušaljvo, poluduhovito, a tačno“, rekao je Gutović.

Scenografiju je kreirala Nera Vulović, kostime Lana Cvijanović, video rad Tara Vulović, scenski pokret Sonja Kolačarić, muziku je komponovao Zoran Erić.

Predstava „Arzamas“ igra se na Novoj sceni Zvezdara teatra, a prve reprize su 25. i 27. decembra.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.