Dino Pešut pobednik Hartefaktovog konkursa za angažovanu dramu
Foto: Karla Jurić

drama

Dino Pešut pobednik Hartefaktovog konkursa za angažovanu dramu

Pobednički dramski tekst, u režiji Mine Ćirić, predstavljen je 14. decembra javnim čitanjem u završnici HFestivala u prostoru Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu, a izveli su ga glumci Svetozar Cvetković (Džon), Jelena Graovac (Alma), Marko Grabež (Dušan) i Ana Franić (Sara).

Objavljeno: 14:26h

Pobednik osmog Hartefaktovog regionalnog konkursa za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst je Dino Pešut, koji živi i radi u Zagrebu i Berlinu, a u nagrađenoj drami “Posljednji afterparty” izneo je “paradoks generacije radnika i radnica u kulturi, rođenih u Jugoslaviji osamdesetih godina, koja se mahom iselila na Zapad, posebno u Berlin, kao centar savremene pozorišne scene”.

Pobednički dramski tekst, u režiji Mine Ćirić, predstavljen je 14. decembra javnim čitanjem u završnici HFestivala u prostoru Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu, a izveli su ga glumci Svetozar Cvetković (Džon), Jelena Graovac (Alma), Marko Grabež (Dušan) i Ana Franić (Sara).

Svetozar Cvetković čita Pešutov tekst
Svetozar Cvetković čita Pešutov tekstfoto: Hartefakt

U konkurenciji ukupno 39 drama iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, žiri je jednoglasno proglasio najboljom Pešutovu, a činili su ga glumica Nina Violić iz Zagreba (predsednica), dramska autorka Tanja Šljivar iz Beograda i dramska autorka i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Biljana Srbljanović. Kao asistentkinja žirija učestvovala je Tisa Milić.

Prema obrazloženju žirija, koje je pročitala Tanja Šljivar, u drami “Poslednji afterparty” tenzije koje u savremenom trenutku u Evropi proizvode identitetske politike nalaze svoje vrhunce u binarnim opozicijama koje se samo na prvi pogled prikazuju kao suprotnosti: jug i sever, strejt i kvir, mladost i starost, elitna i pop kultura.

Jelena Graovac, Ana Franić, Svetozar Cvetković i Marko Grabež
Jelena Graovac, Ana Franić, Svetozar Cvetković i Marko Grabežfoto: Hartefakt

Pešut “britkim, ironičnim dijalozima, koji junaci razmenjuju kao rafale ispaljene jedni na druge, iznosi paradoks generacije radnika i radnica u kulturi, rođenih u Jugoslaviji osamdesetih godina, koja se mahom iselila na Zapad, posebno u Berlin, kao centar savremene pozorišne scene: ‘biti kul’ kao odbrana od emocije i smisao roditeljstva u pred-apokolaptičnom svetu su samo neki od okvira u kojima junaci pokušavaju da prežive jedni druge i hladni grad na severu”, istakao je žiri, koji je drugu nagradu dodelio drami “Sutra je (za sada) uvek tu” autorke Ive Brdar iz Beograda, a treću drami “Eksplozija bijelih suza” Mila Masončića iz Vučjaka.

Žiri je posebno istakao i drame “Možeš biti sve što želiš” autorke Ivane Vuković, koja živi i radi u Splitu i “Sećam se samo bliske budućnosti” autorke Hristine Mitić, koja živi i radi u Beogradu.

Dino Pešut i Tanja Šljivar
Dino Pešut i Tanja Šljivarfoto: Hartefakt

Dino Pešut, pobednik osmog Hartefaktovog konkursa za savremeni angažovani celovečernji dramski tekst na jezicima Zapadnog Balkana, rođen je 1990. godine u Sisku, a studirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Tokom 2017. godine završio je master studije dramaturgije, usmereno dramsko i filmsko pismo, a radi kao dramaturg i reditelj u Hrvatskoj i inostranstvu.

Pešut je kao dramaturg debitovao dramom “Pritisci moje generacije”, u režiji Same M. Strelca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Drama “(Pret)posljednja panda ili statika” praizvedena je u Zagrebačkom kazalištu mladih u Zagrebu, u režiji Saše Božića, a istom dramom pozvan je 2016. godine da učestvuje u programu Stueckemarkt pri festivalu Theatertreffen u Berlinu. “(Pret)posljednja panda ili statika” dobila je nagradu Deutschen Jugendtheaterpres 2018. godine, a premijera tog teksta na nemačkom govornom području bila je u bečkom Burgeteatru (Burgtheater) 2019.

Pešut je dobitnik pet nagrada “Marin Držić” Ministarstva kulture Hrvatske za najbolji novi dramski tekst (L.U.Z.E.R.I, (Pret)posljednja panda ili statika, Veliki hotel Bezdan, Stela, poplava i Olympia Stadion).

Između ostalog, njegova drama “Naratorijum” (koatur Marko Milisavljević) postavljena je bila 2014. godine u Narodnom pozorištu u Subotici, u režiji Selme Spahić, koja je režirala i dramu “Stela, poplava” 2019. u Gradskom kazalištu Gavella u Zagrebu. Dramu “Olympia stadion” postavili su na scenu AGRFT i Gledališce Glej u Ljubljani, u režiji Maše Pelko (2019), a “Djecu recesije” realizovali su Play drama u Splitu i Kazalište “Marin Držić” u Dubrovniku, u režiji Ivana Plazibata.

Javno čitanje nagrađene drame, foto: Hartefakt

Pešut je 2018. godine objavio i prvi roman - “Poderana koljena”, a ove godine pozvan je na rezidencijalni program za nove dramaturge u teatru Royal Court.

Pobednički tekstovi prethodnih konkursa Hartefakta za najbolji savremeni angažovani tekst na jezicima Zapadnog Balkana sada su već poznate drame Olge Dimitrijević “Radnici umiru pevajući”, “Prst” Doruntine Bashe, “Šta je ona kriva nije ništa ona kriva” Vesne Perić, “Probudi me kada završim” Mirze Skenderagića, “Ovaj će biti drugačiji” Staše Bajac i “Muškatle mogu preživeti sve” autorke Ive Brdar.

Osmi Hartefaktov konkurs realizovan je u okviru NEW platforme, koja posebnu pažnju poklanja savremenom pozorištu, a podržali su ga Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i ambasada Švajcarske u Beogradu.

Espreso.co.rs/SEEcult.org

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.