U najavi je mjuzikl prema Bajaginim pesmama "Sa druge strane jastuka" u Pozorištu na Terazijama
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

sveže

U najavi je mjuzikl prema Bajaginim pesmama "Sa druge strane jastuka" u Pozorištu na Terazijama

Pozorište na Terazijama u okviru svog jubileja - sedamdeset godina postojanja obeležiće premijerom mjuzikla "Sa druge strane jastuka", nastalog po motivima Bajaginih pesama

Objavljeno: 14:40h

Kampanjom "Sedamdeset godina novi", obeležava se 70 godina od trenutka kada je istoriju Pozorišta na Terazijama Radivoje Lola Đukić započeo rečenicom:

"Tražim da sala bude na Terazijama. Humorističko ili bulevarsko pozorište, koje nedostaje Beogradu, mora biti tamo gde ljudi ubijaju vreme, a mi im onda ponudimo smešno ubijanje samoće!".

Kruna jubileja, kako su najavili na konferenciji, biće premijera mjuzikla "S druge strane jastuka" po pesmama Momčila Bajagića Bajage, u režiji Juga Radivojevića, a po tekstu Stevana Koprivice. Bajaga je izrazio veliko zadovoljstvo što će ponovo raditi sa Pozorištem na Terazijama, nakon što je komponovao za mjuzikl "Ženidba i udadba".

Osnovano kao Humorističko pozorište 23. decembra 1949. godine, pozorište je krenulo sa radom u improvizovanim okolnostima kao podstanar bioskopa "Beograd", a prva premijera bila je Nušićeva komedija "Dr" (1951).

Prvih dvadeset godina rada, repertoar su činile pretežno komedije i operete, što pozorišna kritika i kulturna javnost tog vremena nije dočekala sa odobravanjem, već je nastavila ignorantski odnos prema onome što je ubrajano u "lake" pozorišne žanrove.

Nekoliko godina od osnivanja, pojavila se ambicija da pozorište ne bude samo humorističko, već i teatar ozbiljnih umetničkih ambicija. Tako 1954. godine menja ime u Beogradska komedija, i svoj repertoarski kurs okreće ka naslovima iz svetske komediografije.

Fuzijom sa Beogradskim dramskim pozorištem 1959. godine stvoreno je Savremeno pozorište sa dve scene - na Terazijama i na Crvenom krstu.

Savlađavajući sve probleme i nedoumice koje je to spajanje proizvelo, postavljane su predstave koje se mogu smatrati prelaznim oblicima na putu ka velikom američkom mjuziklu. "Oklahoma" (1966) predstavlja prelomnu tačku na terazijskom repertoaru, a premijere koje su usledile - "Priča iz zapadnog kvarta" (1968) i "Poljubi me Kejt" (1969) samo su potvrdile ovu tendenciju okretanja ka muzičkom pozorištu.

Pojam muzikla nije se još bio ustalio u našoj žanrovskoj klasifikaciji, ipak reakcija publike oduševljeno je prihvatala svaku narednu premijeru.

U martu 1975. godine doneta je odluka da se pozorišta razdvoje na Beogradsko dramsko pozorište i Pozorište na Terazijama, kako i danas pozorište nosi ime.

Danas, Pozorište na Terazijama je jedino muzičko pozorište u regionu koje je dobilo licencu za izvođenje najpoznatijih svetskih naslova poput mjuzikala:

"Čikago", "Cigani lete u nebo", "Kabare", "Briljantin", "Producenti", "Mamma Mia!", "Fantom iz Opere". Nastavljena je i tradicija postavljanja mjuzikla na domaći tekst - "Maratonci trče počasni krug", "Zona Zamfirova", "Glavo luda", "Mister dolar" i druge.

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.