Premijera predstave Plastelin u BDP-u
Foto: Promo

premijera

Premijera predstave Plastelin u BDP-u

Drama “Plastelin” izazvala je veliku pažnju još kada je nastala 2001 godine - surovo iskrena, politički nekorektna, brutalna, ta drama bez straha opisuje društvo i odnose u kojima mladi žive i u kojima se formiraju u odrasle ljude

Objavljeno: 14:24h

Predstava “Plastelin”, prema motivima drame ruskog autora Vasilija Sigareva, koji na brutalan način opisuje stasavanje mladih u doba tranzicije, biće premijerno izvedena 2. novembra na Maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Marka Torlakovića.

Drama “Plastelin” izazvala je veliku pažnju još kada je nastala 2001. godine. Surovo iskrena, politički nekorektna, brutalna, ta drama Sigareva bez straha opisuje društvo i odnose u kojima mladi žive i u kojima se formiraju u odrasle ljude.

foto: Promo

U predstavi BDP-a igraju: Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Maja Ranđić, Aleksandar Vučković i Ljubomir Bulajić.

Prema rečima reditelja, taj komad je odlično polazište za intimni susret sa detinjstvom, budući da je nastao u vremenu kada je njegova generacija stasavala.

“Postoji jedan specifičan momenat u dečjem vajanju plastelina. To je kada dete konačno završava željenu figuru, kada je figura skoro celovita i kada je ostao možda po koji sitan detalj ili trag boje. Baš tada neukrotiva mašta mora da ide dalje i u deliću sekunde gnječi, kida i rastavlja sve ono što je dotad stvarala. Na trenutak gledamo haos, a zatim iz praska šarenih komadića ponovo se rađa jedan novi univerzum. Dani detinjstva stapaju se jedan u drugi kao kugle plastelina, kao san koji se tokom jedne noći umnožava u gomilu boja i intenzivnih događaja. Sasvim je moguće da je detinjstvo ujedno najlepši i najtraumatičniji period života. Ne znam ni sam koliko dugujem tom periodu i koliko on duguje meni. Znam samo da su svi ti događaji i jurnjave bili kao neki snovi, nikada u potpunosti jasni i večito kontradiktorni. Ova predstava je posvećena deci koja svoje detinjstvo nisu odsanjala do kraja”, poručio je Torlaković.

Komad je preveo Novica Antić. Reditelj potpisuje i scenografiju, a kostime je osmislila Dragica Laušević, dok je za scenski pokret zadužena Marija Milenković.

Ruska predstava “Plastelin”, u režiji Kirila Serebrenikova, učestvovala je na Bitefu 2002. godine. Taj komad postavljen je potom i u Ateljeu 212, u režiji Nikole Zavišića 2007. godine.

Prve reprize “Plastelina” su 3, 19. i 20. novembra na Maloj sceni BDP-a “Predrag Pepi Laković”.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.