SVEČANO ZATVOREN 53. BITEF
Foto: Promo

pozorišni festival

SVEČANO ZATVOREN 53. BITEF

Nakon održane predstave Pozvani i Retke ptice, održana je ceremonija dodele nagrada

Objavljeno: 27.09.2019. 09:54h
  • 3

53. Bitef svečano je zatvoren kao Bitef Grad u Luci Beograd predstavama Retke ptice, kompanije Vuk za Čoveka iz Francuske i najimerzivnijom predstavom festivala Pozvani uz neobjašnjivu energiju, aplauze i ovacije publike, odnosno izvođača.

Nakon predstave, posetioci su prisustvovali željno iščekivanom proglašenju dobitnika nagrada, predstava Ali: Strah jede dušu osvojila je Gran prix Mira Trailovic, a ujedno i nagradu Politikinog zirija i nagradu publike, dok je specijalna nagrada Jovan Ćirilov pripala predstavi Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka. Nakon proglašenja nastupila je čuvena džez i soul umetniva Beti Đorđević i njenog čuvenog izvođenja pesme Počnimo ljubav iz početka! DJ Miss Millie nastavila je da razvija atmosferu ljubavnim ritmovima kojima je razigrala sve pristutne.

Nakon održane predstave Pozvani i Retke ptice, održana je ceremonija dodele nagrada. Ivan Medenica predstavio je stručni žiri festivala u sastavu Olga Dimitrijević - spisateljica i performerka, Ersan Mondtag - reditelj iz Nemačke koji je pre dve godine gostovao sa dve predstave na Bitefu i ostvario veliki uspeh, Sanja Mitrović - pozorišna rediteljka, izvođačica i predavačica iz Belgije, Doroti Čanski - pozorišna kritičarka i profesorka studija pozorišta na Teksaškom univerzitetu i profesorka emeritus sa Sorbone Kristin Amon-Sirežol, kao predsednica žirija koji je saopštio nagrade.

Predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol saopštila je odluku međunarodnog žirija, prema čijoj je odluci Grand pri Mira Trailović za najbolju predstavu u celini pripala predstavi Ali: Strah jede dušu, čiju režiju potpisuje Sebastijan Horvat, a produkciju Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane, istakavši između ostalog da je izbor materijala korišćen u predstavi relevantan za današnje vreme. Porast populizma, a posebno u Evropi posle dolaska migranata u Grčku, Italiju i na istočne granice Evrope to je scenario Fasbinderovog filma koji ispituje rasizam, ksenofobiju, i predrasude. Žiri je istakao kvalitet adaptacije melodrame, narativne glasove iz više perspektiva, dizajn i moćne elemente uključene u produkciju, kao i izbor neutralnog prostora i netipičnog pozorišnog prostora kao i njegovu transformaciju tokom pauza istakavši posebno to što je publika u potpunosti bila uključena u akciju.

"Iako ovaj komad izgleda jednostavno i suptilno, kompleksan je u svojoj strukturišto vidimo u oba glavna lika i njihovom ponašanju", istakla je Predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol.

Odluku žirija sumirala je i predstavila članica žirija Olga Dimitrijević, rekavši, pre svega da je je žiri izuzetno počastvovan što je imao prilike da bude deo ovog Bitefa, a veoma različiti po profesionalnom iskustvu, političkim ubeđenjima i etničkoj pripadnosti, kao i veoma raznolike same predstave. Pomenula je posebnost svake izvedene predstave i na koji način je svaka od njih obeležila posebnost i važnost ovogodišnjeg Bitefa. Naglasila je koliko je na osnovu svega navedenog bilo teško žiriju da donese jednoglasnu odluku, kao i da žiri posebno želi da naznači prisustvo žena rediteljki i glumica i da pohvali Bitef na ovakvom istupanju.

"Glavna tema festivala - zajednica, predstavljena sloganom Počnimo ljubav iz početka i cilj predstavljanja imerzivnog pozorišta je veoma ambiciozan,, te nije bilo lako za Bitef da promoviše ovaj socijalni paket u momentu kada se i sami nalazimo u njemu" istakla je...

Specijalna nagrada Jovan Ćirilov koja se tradicionalno dodeljuje predstavi koja se ističe nekom od svojih karakteristika pripala je predstavi Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka, koautorke i izvođačice Fie Menar iz Francuske, kompanije Non nova.

foto: PromoPolitikin žiri ove godine dodelio je 42. put nagradu za najbolju režiju, a radio je u sastavu i Milana Neškovića, pozorišnog reditelja i predsednika žirija, Gordane Popović, urednice Kulturne rubrike Politike, Ane Tasić, teatrološkinje i kritičarke Politike, Borke Trebješanin Golubović, novinarke, Marije Đorđević, urednice kulturnog dodatka Politike koji je jednoglasno odlučio da se ovogodišnja, 42. nagrada Politike za najbolju režiju na 53. Bitefu takođe dodeli predstavi Ali: Strah jede dušu, u režiji Sebastijana Horvata, uz obrazloženje predsednika žirija da reditelj u predstavi višeznačno istražuje društveno osetljive teme, ali i samu pozorišnu igru, kroz njeno otvaranje prema publici. Režija diskretno i uspešno spaja melodramska i politička značenja, iskrenu emotivnost i društveno osetljiva pitanja – sveprisutni primitivizam, zavist, klasne i etničke predrasude. Režija je na izvanredan način vodila glumce koji sa naročitom snagom, preciznošću i efektnom suzdržanošću istovremeno izazivaju jake emocije gledalaca ali i njihov racionalni pogled na događaje.

Radiša Kričak, menadžer za komunikacije I&F Grupe, dugogodišnjeg prijatelja festivala, proglasio je nagradu publike za predstave i to: treće mesto - Tartif, reditelja Igora Vuka Torbice, drugo mesto - Retke ptice, kompanije Vuk za čoveka, a prvo mesto pripalo je predstavi Ali: Strah jede dušu.

Na kraju, Anđelka Janković se u ime Bitefa srdačno zahvalila na podršci za realizaciju ove večeri njegovoj ekselenciji gospodinu Adamu Koenraadu, ambasadoru Kraljevine Belgije u Srbiji, gospodinu Milanu Beku koji nam je otvorio vrata Luke Beograd za stvaranje Bitef Grada u kome smo uživali u drugoj polovini festivala, medijskom partneru TV5Monde. Osveženje su nam pripremili kompanija Carnex, brend Schweppes, Vinarija Đorđe, Gospođi Mirkov, Zdravo slatko, Tuborg, Somersby, Sokolova Rakija, Vila Jelena, Sladoledu Kuglica I Puratos čokolada.

Povodom svečanog zatvaranja festivala upriličen je koktel čiji su domaćini bili njegova ekselencija ambasador Sem Fabrici, šef delegacije Evropske Unije u Srbiji zajedno sa Milošem Latinovićem, direktorom Bitef teatra i Ivanom Medenicom, umetničkim direktorom Bitefa, u Luci Beograd. Visoke zvanice, predstavnici ambasada Evropske Unije i drugih ambasada, zajedno sa partnerima Bitefa prisustvovali su poslednjem izvođenju predstave Pozvani, najimerzivnijom predstavom festivala u čijem je fokusu zajedništo. Gospodin Sem Fabrici poželeo je dobrodošlicu svim zvanicama i podcrtao važnost saradnje Srbije i Evropske unije na planu kulture i naglasio važnost manifestacija kao što je Bitef, istakavši značaj ljubavi u životima svih nas.

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, u šali je gostima poručio da sve ono što se u Srbiji desi dva puta, po pravilu se proglasava tradicijom, tako da od ove godine saradnja Bitefa sa Evropskom unijom postaje tradicionalna. Takođe, osvrnuo se i pohvalio ovogodišnji vizuelni identitet Bitefa i na kraju zahvalio svima koji su učestvovali i doprineli tome da se 53. Bitef desi sa ovakvim kvalitetom.

Žiri, gosti Bitefa, novinari i Bitef tim uživali su u svečanoj atmosferi zatvaranja 53. Bitef festivala uz dugo planirani i očekivani koncert čuvene pevačice Beti Đorđević i sa njom zajedno Počeli ljubav iz početka, dok je za atmosferu nakon koncerta zaslužna DJ Miss Millie i njeni romantični funk ritmovi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)


 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media