NEBOJŠI BRADIĆU nagrada Stefan Prvovenčani za izuzetan doprinos srpskoj kulturi
Nebojša Bradić, Foto: Zorana Jevtić

priznanje

NEBOJŠI BRADIĆU nagrada Stefan Prvovenčani za izuzetan doprinos srpskoj kulturi

Ističe da mu je nagrada posebno draga jer dolazi iz čiste i neokaljane srbijanske sredine

Objavljeno:

U Raški su sinoć završene 26. Raške duhovne svečanosti, manifestacija kulture koja je prevazišla lokalne i regionalne okvire iz kojih je nastala i postala međunarodna. Nagrada "Stefan Prvovenčani" koja se dodeljuje za izuzetan doprinos kulturi u Srbiji, pripala je pozorišnom reditelju Nebojši Bradiću.

Dvadeset šest godina Raške duhovne svečanosti promovišu nove ideje. Ove godine slavile su čitavu dekadu, omaž šezdesetim godinama 20. veka – "Biti slobodan i biti svoj".

"Omaž Vudstok festivalu. Omaž originalnosti, individualnosti i slobodi. Naravno, način na koji gledamo u organizaciji Raških duhovnih svečanosti na kulturu, umetnost i na život uopšte", istakao je Nikša Barlov, umetnički direktor Svečanosti.

Novina je ideja organizatora da se mladi umetnici iz Raške kroz čak tri od pet večeri, koliko su svečanosti trajale, predstave svojoj varošici i Srbiji.

"Raška talentom uzvraća udarac. U sebi nosi puno simbolike, a i puno poruke. Simbolike u smislu da smo doživeli da jedna mlada generacija koja je stasavala uz Raške duhovne svečanosti sada dobije šansu da pokaže svoj talenat", rekao je Petar Peca Popović, novinar, rok kritičar i publicista.

Četrdeset godina rada, kulturni delatnik kako ga u obrazloženju nagrade nazivaju, Nebojša Bradić ističe da mu je nagrada posebno draga jer dolazi iz čiste i neokaljane srbijanske sredine.

"Posebna mi je počast što upravo ovu nagradu dobijam u nizu onih fantastičnih laureata koji su svojim sopstvenim integritetom i stvaralaštvom dali pečat vremenu i na svoj način ukazali na to da je moguće i bez ikakvih korupcija i bez ikakvih dogovora u jednoj ovakvoj sredini dobiti zasluženo priznanje", rekao je Nebojša Bradić, pozorišni reditelj.

Brojne tribine, pozorišne predstave, izložbe, koncerti i program namenjen najmlađima obeležile su raščansko leto i ove godine.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #7: Daniel Kovač (VIDEO)

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.