OVACIJE ZA BALKANSKOG ŠPIJUNA U DUBROVNIKU: Četiri bisa, dva izvođenja, krcato gledalište
Scena iz Balkanskog špijuna, Foto: Printscreen/youtube

uspeh

OVACIJE ZA BALKANSKOG ŠPIJUNA U DUBROVNIKU: Četiri bisa, dva izvođenja, krcato gledalište

Beogradska predstava i druge večeri zaredom na Dubrovačkim letnjim igrama. Publika ispunila i stepenište i bočne prolaze

Objavljeno:

Ansambl Narodnog pozorišta sa "Balkanskim špijunom" (u režiji Tanje Mandić Rigonat) na Dubrovačkim letnjim igrama, i druge večeri zaredom, ne samo što je ispunio gledalište Parka Gradac do poslednjeg mesta, stepenište i bočne prolaze, već je radoznala publika, koja nije mogla da dođe do ulaznica - pratila predstavu s druge strane metalne ograde. Tako se može reći da je (uz regularnih pet stotina mesta), po broju "padobranaca" predstava, zapravo, ispunila "kvotu" i za treće izvođenje. Sve u svemu, videlo ju je više od hiljadu i četiri stotine gledalaca.

Kultni komad Dušana Kovačevića, u izuzetnoj podeli (Ljubomir Bandović, Nela Mihailović, Dušanka Stojanović Glid, Katarina Marković, Milutin Milošević i Vanja Milačić) i nesvakidašnjem rediteljskom čitanju, doživeo je zaslužene ovacije, a inače prilično uzdržana publika smejala se do suza. Baš tako je glasio i naslov jednog od prvih izveštaja (Hrvatskog radija) s beogradskog gostovanja, koje je pratio veliki broj ovdašnjih medija.

"Balkanski špijun", u dva i po sata ispunjena smehom i uvek aktuelnim temama, oduševio je mnogobrojne Dubrovčane i goste koji su ovu predstavu željno iščekivali, što najbolje pokazuju oba rasprodata izvođenja. Dugi, višeminutni aplauz i četvorostruko vraćanje publici na poklon, zaključili su veče humora na Gradcu - deo je izveštaja Hrvatskog radija.

Izuzetno interesovanje i reakcija publike pokazali su da je selektorka i umetnička direktorka festivala Dora Ruždjak Podolski povukla pravi potez kada je, posle pauze duge tri decenije, dovela srpski teatar na dubrovačku scenu. U ime uspostavljene (ali i buduće) saradnje, upravnica nacionalnog teatra Ivana Vujić uručila joj je plaketu Narodnog pozorišta, naglašavajući da za taj gest postoje još dva značajna razloga: 150 godina postojanja našeg Narodnog pozorišta i sedam decenija Dubrovačkih letnjih igara.

U godini festivalskog jubileja, na gotovo trideset zatvorenih i otvorenih lokacija, učestvuje oko dve hiljade umetnika u osamdesetak dramskih, muzičkih i plesnih predstava. Ove "Letnje igre" obeležiće (uz Mađelijevog "Hamleta") još dve premijere: praizvedba "Geraniuma" Ive Vojnovića i muzičko-scensko delo "Mali princ" Egziperija. A posle Beograda, opet Beograd: dan posle nastupa ansambla nacionalnog teatra, usledio je koncert slavnog Ive Pogorelića, čiji je životni put krenuo upravo iz našeg glavnog grada.

Tradicionalno, svake godine HRT dodeljuje nagradu Orlando za najbolja dostignuća u muzičkom i dramskom programu Dubrovačkih letnjih igara. Proteklih decenija to priznanje dobilo je nekoliko srpskih umetnika. Između ostalih, Ljuba Tadić, Lazar Ristovski, Jovan Kolundžija, Stefan Milenković i Branislav Lečić.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #7: Daniel Kovač (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.