Dve nagrade za Jugoslovensko dramsko pozorište u Zagrebu
JDP, Foto: Dragana Udovičić

čestitamo

Dve nagrade za Jugoslovensko dramsko pozorište u Zagrebu

"Na tlocrtu polemičnog Fasbinderovog dela nastala je predstava koja bešavno spaja intimno i političko..."

Objavljeno: 19.06.2019. 14:40h

Beogradsko Jugoslovensko dramsko pozorište osvojilo je dve nagrade na sinoć završenom festavu Dani satire Fadila Hadžića u Zagrebu, saopšteno je iz JDP-a.

Po odluci stručnog žirija u sastavu: Dražen Čuček (glumac, predsednik žirija), Dubravko Mihanović (dramski pisac i dramaturg) i Bojana Radović (novinarka i pozorišna kritičarka Večernjeg lista), Nagradu za najbolju režiju dobio je Bobo Jelčić za predstavu "Zašto je poludeo gospodin R?" Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

U obrazloženju žirija se navodi: "Premošćujući medije i epohe, društvena uređenja i socijalna stanja, na tlocrtu polemičnog Fasbinderovog dela nastala je predstava koja bešavno spaja intimno i političko, zagledana u ranjivost čoveka, svejedno kojeg i svejedno odakle, jer krhkost nam je zajednička. Reditelj je oblikuje dojmljivo, s poverenjem u pozorište kao prostor susreta, očuđenja i empatije, polako nas uvlačeći u ovu ''priču bez priče'', na čijem se kraju osećamo kao da nam nedostaje daha. Čini nam se da gledamo komediju, da bismo se ođednom zatekli u tragediji, pokušaju da se suočimo s čovekom u kojem se prepoznajemo, a koji je učinio nešto tako teško shvatljivo."

"Nemiran i zbunjen u neurozi i boli koje taloži od prve minute predstave, samo on zna gde i kako, nemoćan da artikuliše šta je to što mu ne da da se ostvari u potpunosti, da li je to društvo, porodica, prijatelji i kolege ili on sam, sav u pitanju odakle ta praznina u koju je upao, u koju smo upali, i koja guta sve što joj se približi, ovaj glumac samurajske pojave gradi ulogu s verom da je manje ponekad zaista više, a neizgovoreno je bitno kao i izrečeno, potisnuto kao i pokazano. Njegov Gospodin R. živi u nama još dugo nakon što je otisao s pozornice, poput neke pretnje, iako pozorišne - sasvim moguće i stvarne", naveo je žiri u obrazloženju.

 

BONUS VIDEO: ANA VUČKOVIĆ DENČIĆ: Svet Jugoslavije je izgubljen i nepovratno u prošlosti (VIDEO)

(Espreso.rs / B92 / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media