RODNA RAVNOPRAVNOST U POZORIŠTU: Jugoslovensko dramsko vs Tanja Šljivar
Tanja Šljivar, direktorka drame Narodnog pozorišta, Foto: Ana Paunković

spor među kolegama

RODNA RAVNOPRAVNOST U POZORIŠTU: Jugoslovensko dramsko vs Tanja Šljivar

JDP ocenjuje da je "vrlo neobično i sasvim nova pojava da jedno pozorište na konferenciji za novinare, na kojoj najavljuje novu predstavu, komentariše rad, repartoar, a u ovom slučaju čak i izbor saradnika drugih pozorišta"

Objavljeno:

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Narodnog pozorišta povodom premijere predstave "Jeste li za bezbednost", komentarišući repertoare drugih pozorišta, direktorka drame nacionalnog teatra Tanja Šljivar iznela je netačan podatak, saopštilo je danas Jugoslovensko dramsko pozorište.

JDP ocenjuje da je "vrlo neobično i sasvim nova pojava da jedno pozorište na konferenciji za novinare, na kojoj najavljuje novu predstavu, komentariše rad, repartoar, a u ovom slučaju čak i izbor saradnika drugih pozorišta".

U saopštenju iz JDP-a odbacuje se kao netačna izjava Tanje Šljivar u vezi s repertoarom i produkcijom predstava tog teatra da je, kako je rekla, "ako pogledate repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta, shvatićete da su u ovoj sezoni samo muškarci režirali predstave", i njena ocena da je "jako lako zanemariti žene i da se to sprovodi sistemski".

"Da li zbog nedovoljne obaveštenosti ili a nekom drugom namerom, direktorka Šljivar iznela je netačne informacije. U ovoj sezoni u JDP-u režirala je rediteljka Jovana Tomić predstavu 'Natan Mudri' i izvedena je nova drama Biljane Srbljanović 'Vrat od stakla'. Da li ima potrebe nabrajati i druge umetnice, saradnice JDP-a, poput kostimografkinja, scenografkinja, kompozitorki, koreografkinja, dramaturškinja", ističe se u saopštenju JDP.

Kako se navodi, "JDP nema kriterijume rodne pripadnosti kada je reč o odabiru reditelja i drugih saradnika".

"Načela kojima se vodimo isključivo su umetničke prirode. Netačni podaci izneseni na ovakav način mogu predstavljati uvredu za buduće angažovanje autorki i saradnica, jer proizlilazi da će njihov angažman zavisiti od polne pripadnosti, a ne od umetničke vrednosti", piše u saopštenju JDP-a.

Na kraju saopštenja, iz JDP izražavaju nadu "da iza ovog obraćanja direktorke drame Narodnog pozorišta Tanje Ssljivar stoji nespretnost u komunikaciji, a ne loša namera koja bi mogla ugroziti inače tradicionalno dobru saradnju JDP-a i Narodnog pozorista".

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.