Direktor Bitef festivala: Sačuvaj me bože srpskog junaštva i hrvatske kulture!

To je ta kombinacija

Direktor Bitef festivala: Sačuvaj me bože srpskog junaštva i hrvatske kulture!

- Nacionalne pozorišne kuće su dužne da kritički prispituju društvo i njegove vrednosti, da budu jedno od glavnih mesta njihove samorefleksije - smatra Ivan Medenica, direktor Bitef-a
Objavljeno: 10:16h

Umetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica najavio je u Rijeci posebnu programsku celinu 50. Bitefa i uručio poziv Hrvatskom nacionalnom kazalištu Ivana Plementog Zajca da sa predstavom "Nad grbom glupe Evrope", po motivima istoimenog teksta Miroslava Krleže i u režiji Sebastijana Horvata, učestvuje u programu festivala. Voja Brajović i Sergej Trifunović igrali poslednju predstavu za Gagu Nikolića (FOTO) Medenica je objasnio da je u načinu na koji Oliver Frljić i njegov tim vode Nacionalno kazalište u Rijeci video prosvećeni i emancipatorski model mišljenja o nacionalnim kućama i rukovođenja njima, koji on zastupa, kao i Bitef festival. On je rekao da su nacionalne pozorišne kuće "umetnički i produkcioni model pozorišta čija funkcija nije, da za novce poreskih obveznika, neprestano potvrđuju, na umetnički tradicionalan i društveno neupitan način, opštepoznate vrednosti nacionalne dramske i pozorišne kulture, sa naglaskom na njihovom nasleđu".

"Naprotiv, upravo zato što su 'javno dobro', jedna od ključnih javnih ustanova svakog društva, nacionalne pozorišne kuće su dužne da kritički prispituju to društvo i njegove vrednosti, da budu jedno od glavnih mesta njihove samorefleksije", smatra Medenica, a saopštio je Bitef. Medenica je naglasio da nacionalne pozorišne kuće imaju zadatak da sprovode i estetsku emancipaciju, da uvode, isprobavaju, promovišu drugačije scenske poetike i u doba krize vrednosti, komercijalizacije i tabloidizacije, više nego ikada u istoriji treba da budu ključne moralne ustanove društva. "Paradoksalno ili ne, taj zadatak proističe upravo iz činjenice da je reč o budžetskim ustanovama, dakle onim koje su zaštićene od diktata tržišta, od zahteva da se prijemčivim, lakim, komercijalnim sadržajima ostvaruje uspeh na blagajni", dodao je umetnički direktor Bitef festivala.
On je primetio da predstava "Nad grobom glupe Evrope" HNK Ivan Pl. Zajc iz Rijeke na umetnički inovativan i superioran način suočava sa demonima hrvatskog društva, dok na drugačiji, ali pođednako smeo i inovativan način to rade i "Rodoljupci" sa demonima srpskog društva. - Želeo bih da se ove dve predstave igraju istog dana na Bitefu i da taj dan dobije slogan po onoj čuvenoj Krležinoj - Sačuvaj me bože srpskog junaštva i hrvatske kulture, naglasio je Medenica. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.